Събития Детайли - Sprite Graffiti Fest

EMail Печат

Събития

Събитие 

Sprite Graffiti Fest
Заглавие:
Sprite Graffiti Fest
Кога:
13.09.2009 - 13.09.2009 16.00 ч - 19.15 ч
Къде:
Национален дворец на културата - София
Категория:
Фестивал

Описание

На 13 септември (неделя) градинката пред НДК ще се превърне в своеобразен форум на съвременното алтернативно изкуство с провеждането на Sprite Graffiti Fest 2009. За първи път в историята на събитието, което дава поле за изява на младите графити-художници, ще участва министърът на образованието, младежта и науката г-жа Йорданка Фандъкова, която ще рисува заедно с тях.

Традиционно основната част в Sprite Graffiti Fest е Sprite Graffiti Battle - състезанието между най-добрите графити-артисти в България. Участниците в Sprite Graffiti Battle ще бъдат определени днес, след като на 6-ти септември изтече срокът за участие в обявения конкурс. Тази година той се проведе под мотото "7 години графити - гласове от улицата".

За първи път тази година Sprite Graffiti Battle ще се проведе в две категории. Първата категория е рисуване на скица по зададена на място дума. Всяко крю (екип от художници) трябва да определи един райтър, който да го представлява и да изрисува скицата. Втората категория е рисуване на графит върху вертикална стена на база на предварително одобрен проект, избран на предварителната квалификация.

Официалният старт на Sprite Graffiti Fest е в 16:00 ч. Програмата включва изпълнения на живо на групите DiS (hiphop) и МЛЪК!, както и DJ сетове. В рамките на феста ще се проведе и състезание по брейк, в което ще се надпреварват 16 двойки изпълнители. Церемонията по обявяването на победителите и връчването на наградите ще започне в 19:15 часа.

И тази година в състава на журито са включени известни български и чуждестранни графитъри. Сред тях са SirGo - един от най-изявените български графити-художници и Dilks, който е сред основоположниците на графити-културата във Великобритания. В оценяването на кандидатите ще вземат участие и Евгений Иванов, председател на "РАДАР" и Анжело Лоспинузо, представител на компанията, предоставяща спрейовете за състезанието.

Организатори на Sprite Graffiti Fest са сдружение за младежка култура и съвременни изкуства РАДАР и компанията Coca Cola.

Допълнителна информация за Sprite Graffiti Fest:

Традиционно Sprite Graffiti Fest събира на едно място групи и графитисти от цялата страна, които рисуват в различни стилове, и на различни теми, обединени от посланията на ъндърграунд културата. Очаквано с ентусиазъм от младите графити-артисти, събитието се превръща в център на алтернативните общества и събира хиляди почитатели от цялата страна. През седемте години, в които е бил организиран, фестът е бил посетен от над 20 000 зрители. До момента в Sprite Graffiti Fest са участвали над 100 графити-екипа и художници.

Допълнителна информация за журито на Sprite Graffiti Fest 2009:

  • Dilks - занимава се с рисуване на графити повече от 15 години. Известен е със своите произведения не само в родната си Великобритания, но и в много други страни по света. Един от най-уважаваните графити-артисти в Кралството, посланик на градското изкуство в Нотингам.
  • Евгений Иванов - работи за развитието на графити изкуството в България и за създаване на възможности за реализация на млади творци в областта на креативните индустрии от 2002 г. до сега.
  • SirGo - започва кариерата си като художник на татуировки и графити рисунки преди 8 години. Победител е в първото издание на Спрайт Графити Фест през 2003 г., Аерогресия през 2004 г. и други национални състезания. Участва в Meeting of styles във Варна през 2006 г. Понастоящем притежава магазин за спрейове, дрехи и графити аксесоари в София и се занимава с уебдизайн, калиграфия и графити, „улична" култура. SirGo е носител на първата награда за принос в развитието на българското графити изкуство от 2006 г.
  • Анжело Лоспинузо, Търговски директор на Montana Colors (Испания), които са партньори на Sprite Graffiti Fest 2008 и предоставят официалните спрейове, с които ще се рисува по време на състезанието.


Повече информация за събитието:
Йоланда Емирян
Публисис Кънсалтънтс | МАРК
Тел: 02/ 434 07 85, 0896 786 794
Email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Място

Национален дворец на културата Карта
Място:
Национален дворец на културата   -   Уебсайт
Улица:
пл. България 1
ПК:
-
Град:
София
Щат:
-
Държава:
Държава: bg

Записани потребители:

Трябва да се идентифицираш за да се запишеш за събитието.


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук