Всички Новини Изумителният свят на Да Винчи "отсяда" в Народната библиотека

Изумителният свят на Да Винчи "отсяда" в Народната библиотека

Макет на парашутМакети и скици на летателна машина, асансьор, водно колело и други изобретения на Леонардо да Винчи могат да се видят в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Изложбата на музея "Леонардо да Винчи" във Флоренция ще бъде открита днес в 17.30 ч. в присъствието на посланика на Италия Стефано Бенацо.

Между експонатите са още макети и скици на скоростна кутия, многоцевна картечница, хидравличен трион, плавателен съд с двоен кил, въртящ се мост, въздушен винт, печатарска преса, струг за пробиване на отвори.

Изложбата "Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи" е част от събитията по случай 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Италия и България.

Изложените макети и скици учудват със своята съвременност, доколкото се отнасят до проекти, намерили своята реализация в много по-нови времена.

Както е известно, Леонардо е художник, скулптор, архитект, инженер, анатом, литератор, музикант, изобретател и е смятан за един от най-големите гении на човечеството.

Изминали са почти пет века от неговата смърт, но ние и до днес изпитваме огромно възхищение от безграничната му изобретателност, особено когато си даваме сметка, че неговите наблюдения стоят в основата на съвременната наука, посочват организаторите.

Източник: actualno.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук