Всички Новини "Малките" в туризма пред фалит

"Малките" в туризма пред фалит

primorsko380 на сто от малкия и средния бизнес в туризма е на ръба на фалита заради очаквания отлив на туристи през летния сезон, алармира Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.

Една от основните причини е световната икономическа криза. Другата - чуждите туристи не желаят да посещават места, където на човек се падат по 20 см от плажа и персоналът в хотелите се сменя всяка година, комантира Тончев. Затова и в големите хотели ще има отлив на туристи от порядъка на 30%, добави той.

От Института за анализи и оценки в туризма очакват 5-процентен отлив на чужденци през лятото, което ще рефлектира и върху приходите: вместо очакваните 2,4 милиарда евро, ще бъдат генерирани 1,9 милиарда евро. За сметка това, приходите от вътрешния туризъм ще се увеличат, смятат от института. Освен това, прогнозите на ведомството сочат, че след 10 години приходите от туризъм ще съставляват 18% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Изследване на Световната организация по туризъм сочи, че чуждите посетители у нас са сравнително доволни от обслужването, но хотелският персонал не се отнася добре към българските туристи. Това трябва да се промени, за да не потъне вътрешният туризъм, предупреди експертът по туризъм Барбара Пейдж-Робърт.

Източник: news.expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук