Всички Новини Изграждат прабългарско селище в Забърдо

Изграждат прабългарско селище в Забърдо

Къща в Забърдо Прабългарско мини селище, с голяма ханска юрта и няколко по-малки, ще бъде новата атракция на чепеларското село Забърдо, пише selo.bg.
След като покани президентската двойка на Франция да се завърти на любовната въртележка в центъра на селото, кметът Валентин Черпоков го побратими с Холивуд. Само преди дни на скалите над селото грейна огромен яркочервен надпис "Добре дошли в Забърдо".
Новата атрактивна идея на кмета-ентусиаст, е да върне туристите и гостите на Забърдо още по-назад в историята.
Сърцатият селски управник се запалил по ритуалите за здраве и енергия, с които прадедите ни от степите съхранявали духа и войнските успехи на племето. Така му хрумнала идеята, заедно с бизнесмена Георги Тучев, да изградят малко прабългарско селище.
Проектът ще се реализира в естествената среда на местността Загреб, на 2,5 км от селото. Наскоро в местността по европейски проект се реставрира тракийско светилище от ІV в. пр. Хр.
Като хронологична крачка в историята, прабългарското селище ще се намира в близост, а в центъра му ще се извисява 7,5 метрова ханска юрта с диаметър 14 метра.
Плановете на Черпоков предвиждат макетът в естествени размери да побира около 200 души и да бъде построен във формата на пирамида изцяло от дърво. Специалисти по древни ритуали и мистични практики ще показват на гостите в юртата как да се заредят със здрава енергия.
Пръснатите наоколо малки юрти, ще се превърнат в древни прабългарски хотелчета, където туристите ще могат да пренощуват.
Черпоков е категоричен, че проектът за новата атракция ще струва около 100 хил. лв. и ще се осъществи от кметството, съвместно с бизнесмена Тучев, дарил сериозна сума за туристическия комплекс под скалите с поздравителния надпис.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук