Всички Новини Липсата на инфраструктура проваля туристическото бъдеще на балнеоложките центрове

Липсата на инфраструктура проваля туристическото бъдеще на балнеоложките центрове

imperial1Над 85 общини с минерални извори нямат подходяща инфраструктура, за да се развият като туристически центрове, каза на пресконференция д. и. н. Йордан Йорданов, цитиран от агенция Фокус.

България не може да предложи своите природни богатства. Затова има мъртви градове, младите напускат малките градове, а това води до западането на цели региони, коментира той.

По думите му, съществуващото законодателство спешно трябва да се промени, за да спре практиката минералните извори да се ползват единствено "за нуждите на напояването на градините". Освен това, според него Държавната агенция по туризма трябва да премине под шапката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за да се решат по-успешно проблемите с инфраструктурата.

Повече от 30% от хотелите в България, които предлагат спа услуги, са на много високо европейско ниво, но голяма част от играчите на туристическия пазар са напълно случайни. Липсва и категоризация в спа индустрията, допълни председателят на Съюза на кинезитерапевтите Елена Ковачева.

Славина Христанова, мениджър продажби в спа център, обясни, че е необходима спешна стандартизация на професиите, чийто предмет на дейност е спа и уелнес, както и ясни критерии за всички спа услуги и процедури. Необходима е и допълнителната квалификация на съществуващите специалисти по кинезитерапия.

В България има нужда от допълнителна квалификация на кадрите в сектора, но все още няма достатъчно квалифицирани преподаватели. Всички от индустрията трябва да работят заедно за единна законова рамка с предложения в съответните институции, отбеляза Христанова.

Според статистиката, над 2000 български специалисти по спа, уелнес и масажи в момента работят в чужбина. Държавата трябва спешно да създаде условия те да се завърнат в България, за да се правят "фабрики за здраве и красота в страната", а не квалифицирана работна сила да изтича навън.

На пресконференцията стана ясно още, че наесен спа бизнесът ще направи първата крачка в посока на обединение и ще внесе документи за създаване на един регистър както на работещите в сферата, така и на завършилите специалисти в подобни професионални направления. Освен това, в момента се работи и по създаването на единен стандарт за регламентиране на спа и уелнес услугите.

Източник: news.expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук