Всички Новини Чадърите и шезлонгите по морето ще са още по-скъпи това лято

Чадърите и шезлонгите по морето ще са още по-скъпи това лято

На плажаПредставители на туристическия бранш предричат, че цените на шезлонгите и чадърите по Черноморието ще се повишат още повече това лято. Причината е решението на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) да даде под наем над 100 плажа по морето, пише Сега.

Търговете за избор на наематели се правят в момента, т.е. в самото навечерие на активния сезон, и кандидатите са неприятно изненадани от условията. Оказва се, че методиката, по която се определя първоначалната наемна цена, отдава най-голямо значение на площта на плажа, а не на това къде се намира и каква е неговата атрактивност.

Според Димитър Атанасов, председател на Асоциацията на концесионерите на плажове, не може да се каже с колко ще поскъпнат чадърите и шезлонгите.

"Освен високите наеми има доста разходи за стопанисване на ивиците, а и наемателите ще си приспаднат печалба и това ще оскъпи тези услуги", обясни той.

Миналото лято наемът за един ден на два шезлонга и чадър по ВИП зоните на родното Черноморие достигаше 50-60 лв. Шезлонг и чадър на плажа в Китен пък излизаше 15 лв.

"Недопустимо е цената на нощувката и наемът на шезлонг да са почти еднакви", коментира Димитров.

Представителите на туристическия бизнес се оплакват главно от методиката, по която регионалното министерство определя наемите. Те са много високи, без това да е съобразено с атрактивността на плажа.

"Регионалното министерство нямаше методика, по която да определи началната цена, от която ще стартира търгът, и реши водещ критерий да е площта", коментира Атанасов. Според него обаче би трябвало наемите да се определят според категорията на плажовете, т.е. дали се намират в курорти, големи градове, села и т.н.

За много неатрактивни ивици се иска висок наем, защото са големи по площ. Такъв е случаят с плаж "Панорама", разположен близо до Златни пясъци. Началната цена за наема, от която ще стартират наддаванията, за него е 75 000 лв. за година. А това е плаж, в чийто район има дори свлачище.

Абсолютен рекордьор по цени обаче е плажът на Златни пясъци.

За него наддаването ще стартира от 1 859 000 лв. за година. Концесията на тази плажна ивица изтече преди 2 години и оттогава регионалното министерство не може да намери концесионер. През последната година от концесията държавата е получила от концесионера на този плаж 1 600 000 лв., т.е. сега просто е решила да увеличи прихода от него с минимум 15.8%.

Рекордни наеми се искат и за къмпинг "Оазис". За една година наемателят трябва да плати 265 000 лв. За къмпинг "Градината" цената е 168 000 лв., а от 100 000 лв. тръгва цената за северния и южния плаж на "Смокините".

Щом станаха ясни високите наеми, зам.-областният управител на Бургас Георги Николчев изрази съмнение, че плажовете могат да останат и без наематели и туристите да бъдат посрещнати само от табели "Плажът е неохраняем" и "Къпането забранено".

"Преди години искахме да отдадем част от тези плажове без пари, защото са защитени местности и целта ни е да ги опазим, но пак не успяхме", каза Николчев.

Източник: actualno.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук