Всички Новини Записванията за летния сезон не оправдават песимизма

Записванията за летния сезон не оправдават песимизма

АлбенаЗаписванията за летния сезон вървят много по-добре от очакванията.

Това съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма пред агенция Фокус.

В началото на годината очакванията бяха за срив на всички пазари, но от Германия има много добри записвания, те вървят в рамките на нормалното за годината и ще постигнем резултати, много близки до 2008 година, обясни той.

На руския пазар се оказва, че сме отличници, в сравнение с общия срив. По другите дестинации в Русия има около 40% спад по отношение на пътуванията в чужбина, а специално към България той е 8%.

Румънците, които мислихме, че няма да дойдат заради срива на леята, по Великден и Гергьовден реализират пътувания в обемите, които очаквахме. Спадът е минимален, ако въобще има такъв, каза Драганов.

Единствените проблеми, които има в момента, са на английския и скандинавския пазар. Преди британските туристи са се записвали най-рано. Стреснати от икономическата криза и обещанията от чужди страни, че в последния момент ще свалят цените, те вече изчакват последния момент да се запишат. Там се очаква най-голям процент късни записвания, тоест те ще се запишат непосредствено преди пътуванията, обясни той.

Това носи риск туроператорите да започнат да отменят тези полети, защото няма предварителни записвания.

Именно защото чартърният пазар се превръща в проблем номер едно за онези, които са в туристическия бизнес, е необходима реакция в две направления - премахване или значително намаляване на летищните такси и съфинансиране на чартърни полети от средствата за реклама, за да могат да бъдат запазени чартърните вериги особено в крилата на сезона, където е най-вероятно те да бъдат орязани.

Това го правят в Турция и в Гърция, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Източник: actualno.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук