Всички Новини Българите пътуват, за да мързелуват и почиват

Българите пътуват, за да мързелуват и почиват

мързелуване на плажа Основната цел на българите при туристическите пътувания в България са почивка, мързелуване и обиколка на забележителности. Това показва оповестено проучване на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) за пътуванията на българите в страната и зад граница.

Туроператорите имат аналогични наблюдения за целите на пътуванията на българите в страната и чужбина.

Сред десетте най-важни фактора за избор на българите дали да почиват в страната, или в чужбина е състоянието на почивната база. Този фактор събира 90 точки от общо 100 в анкетата при почивка в чужбина. Нивото на обслужване събира същия брой точки, а цената на пакетната услуга - 78 точки.

При почивката в България най-важен фактор е почивната база - 89 точки, нивото на обслужване - 87 точки, цената на една нощувка - 76 точки, цената на пакетната услуга - 69 точки.

Анкетираните общо 12 хил. души казват, че, ако избягват да почиват в страната, то е заради високите цени, които не отговарят на качеството, лошото обслужване, презастрояването, чистота на плажовете.

Анкетата показва, че при семейни почивки в чужбина българите харчат 52 на сто от общата сума, която е определена от домакинството за отдих, а в България - 60 на сто. Хората от провинцията остават в чужбина повече пари от жителите на София.

В проучването на агенцията представителите на туристическия бизнес очакват държавата да подобри инфраструктурата, да осигури по-голяма реклама на страната като туристическа дестинация и да развива политика в подкрепа на стимулирането на туризма.

Туроператорите препоръчват да се препозиционира България към обиколен туризъм и към центровете за възстановяване, да стане целогодишна дестинация за почивка.

Според бизнеса няма разлика в обслужването между български и чуждестранни туристи. Фирмите не забелязват да има отлив на българи от местните курорти.

Според бизнеса основен туристически конкурент на Българското Черноморие е Турция и в частност Анталия.

Междувременно концесионерът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" прогнозира, че през летния сезон се очаква около 10% спад на пътническия трафик на двете летища.

източник: травел.бг

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук