Всички Новини Някои от най-смахнатите фестивали по света

Някои от най-смахнатите фестивали по света

Ел Томатина - Испания1. Прескачане на бебета
Време: 11-15 юни, 2009 г.
Място: Кастрийо де Мурсия, Испания
Достъп: свободен

За първи път това доста опасно всъщност занимание е пробвано през далечната 1620 г. За да отбележат Корпус Кристи - празника на тялото и кръвта Христови в католическата църква, възрастни мъже, дегизирани като дяволи, прескачат редици от (истински) бебета, положени на улицата.

2. Търкаляне на сирене
Време: 25 май, 2009 г.
Място: Купърс Хил, Глочестършир

В този особено популярен фестивал участват хиляди състезатели, които се надпреварват да догонят 3-килограмова буца сирене по калния и хлъзгав склон на хълма Купърс край Бърдлип, Великобритания. Който - ни жив, ни умрял, се добере пръв до деликатеса, го получава като награда - макар и поомърляна.

3. Фестивал на калта
Време: 11-19 юли, 2009 г.
Място: Южна Корея

Още един кален фестивал, първото издание на който е организирано през 1998 г. Днес южнокорейският град Boryeong събира над милион посетители, които явно мислят за полезните минерали в калта, докато се валят с кеф в нея и се замерят един друг. Тя се доставя специално от известния плаж Daecheon.

4. Борба на камили
Време: януари, 2010 г.
Място: Селджук, Турция

Шампионатът в района на турското Беломорие представлява не особено хуманна гледка, особено за природозащитниците. Най-общо двойки камили се хапят, докато една от тях се предаде или се строполи на земята.

Често победеното животно се втурва изплашено към тълпата от зрители, всявайки паника и страх от сгазване.

5. Носене на съпруги
Време: 4 юли, 2009 г.
Място: Сонкаярви, Финландия

Тук се искат мускули и издръжливост - все пак участниците в този световен шампионат трябва да метнат на гръб не кой да е, а съпругата си, и възможно най-бързо да пробягат 250 метра, осеяни с всевъзможни капани.

Победителят обаче печели килограмите на жена си в бира, а половинката му предостатъчно козметика за разкрасяване след подобно изпитание. Такива състезания вече се организират и в много други части на света.

6. Маймунскo угощение
Време: ноември, 2009 г.
Място: Лопбури, Тайланд

Над 600 маймуни се канят на достоен за царе пир, на който се угощават с над 2 тона печена наденица, пресни плодове, сладолед и други лакомства. Това е едно голямо "благодаря" към приматите, които живеят в селището и привличат хиляди туристи всяка година.

7. Томатина
Време: 26 август, 2009 г.
Място: Буньол, Валенсия, Испания

Индустриалното градче приема 20 хил. гости, като ги оставя на воля да се замерят с неограничени количества домати. На кого му пука, че петната от тях трудно се перат! Има различни истории за произхода на този червен фестивал, една от които е, че е наследник на протести срещу диктатора Франко през 1945 г.

8. Гол фестивал
Място: Япония

Участниците в него са в оскъдно облекло - японска препаска около слабините, така че спокойно мятат кал и вода един по друг - като символ на пречистване. Подобни голи фестивали има и на много места в Япония, обикновено през пролетта или зимата. Макар по същността си това да е духовна традиция, мнозина се включват в нея просто за забавление.

9. Нощта на репичките
Време: 23 декември, 2009 г.
Място: Оаксака, Мексико

През 16 век, след като репичките били донесени в двете Америки, зарзаватчиите правели скулптори от тях, за да рекламират стоката си по пазарите.

От 1897 г. насам обичаят прераснал в ежегоден конкурс, на който най-добрите скулптори получават награда в кеш.

10. Портокалов фестивал
Време: февруари, 2010 г.
Място: Иврея, Италия

Всяка година жителите на италианския град пресъздават древна битка, облечени в средновековни костюми и въоръжени само с портокали. Девет отбора от хвъргачи на портокали се вживяват в боя, а на участниците се дава безплатен боб, който поддържа силата и енергията им, необходими за победата.

11. Фестивал на прасето
Време: август, 2009 г.
Място: Франция

Участниците в този фестивал ( Pourcailhade.com ), който се провежда в малко френско селце, похапват наденички, докато гледат състезания с прасета и за имитация на прасе.

12. Горящият мъж
Време: 24-30 август, 2009 г.
Място: Блек Рок Сити, Невада, САЩ
Цена: към 300 долара, но зависи

Всяко лято около 50 хил. хедонисти се събират в пустинята Невада за осем дни, вдигат гюрултия и буйстват, като кулминацията на тази вакханалия (BurningMan.com) е запалването на огромно дървено чучело (брррр, зловещо като в "Капан").

13. Фестивал на ряпата
Време: 14 ноември, 2009 г.
Място: Рихтерсвил, Швейцария

Култът към този скромен зеленчук започва да става подозрителен. Но и тук, в спокойната Швейцария, цари суматоха - над 20 тона издълбани репи и 50 хил. свещи се приготвят за събитието в чест на невзрачната ряпа. Във фестивала има още паради, много музика и забавления.

14. Фестивал на тестисите
Време: 29 юли - 2 август, 2009 г.
Място: Клинтън, Монтана, САЩ
Цена: 15 долара обикновен билет
Условия: Само за пълнолетни (над 21 години)

Човек очаква по-голямо присъствие на такъв екзотичен фестивал ( TestyFesty.com ), но всъщност "само" 6500 души ще консумират тестиси от бик на 27-мото му издание в Монтана.

Разбира се събитието е само за възрастни. Има и "мазна борба", състезания "Мис мокра фланелка" и... много обществена голота. В "срядата без гащи" срещу предаване на бельото се дават безплатни напитки.

15. Игрите на селяците
Време: юли, 2009 г.
Място: Ийст Дъблин, Джорджия, САЩ

Тези състезания са плод на гнева от намека на медиите, че на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. домакини ще бъдат "шепа селяндури". Фестивала организира занимания като мятане на тоалетни гърнета, пльосване в кал по корем, "серенада на мишниците" и какво ли още не от екзотично по-екзотично. От 2006 г. има и канадска версия на игрите.

16. Борба с палци
Време: юни, 2009 г.
Място: Аштън, Дербишър, Англия

И е лесно, и не е. Двама души, седнали един срещу друг, слагат палците си на т.нар. "палцион" (подобно на министадион). Така, преплели пръстите на краката си, те се боричкат с тях докато някой не бъде избутан от фаталната линия (BentleyBrookinn.co.uk ).

18. Блатно гмуркане
Време: 31 август, 2009 г.
Място: Уелс

Международният шампионат по блатно гмуркане (VisitSouthWales.com ) се организира всяка година в иначе световно неизвестното уелско селце Лануртид Уелс. Играта е проста - надяваш маска, шнорхел и плавници и изминаваш две дължини в 60-метрово мочурище. Без обаче да се използват стандартните плувни стилове

Източник: vesti.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук