Всички Новини Водата в най-големите реки намалява

Водата в най-големите реки намалява

Река КолорадоВодата в най-големите реки на Земята е намаляла през последните 50 години, като значими промени има в около една трета от тях, съобщи Асошиейтед прес.

Анализ на 925 големи реки от 1948 до 2004 г. показа общо намаляване в цялостния дебит. Вливащата се вода в Тихия океан е намаляла, все едно е пресъхнала р. Мисисипи. Единственият район със значимо увеличаване на дебита е Арктика. Затоплянето там засилва топенето на снега и ледовете, установиха учени от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.

Освен заради климатичните промени, реките се свиват заради язовирите и отклоняването на води за селското стопанство и индустрията. С намалял дебит са Жълтата река в Северен Китай, Ганг в Индия, Нигер в Западна Африка, Колорадо в САЩ. Всички те се използват от многобройно население. Водата е намаляла значително и в Амазонка, Конго, Яндзъ, Меконг, Амур, Макензи, Колумбия.

При много реки годишните вариации в дебита са големи. Общата тенденция за периода обаче е годишно намаление с 6 процента на вливащите се сладки води в Тихия океан. Това са 526 кубични километра вода или съвсем близо до средния годишен дебит от 552 кубични километра на р. Мисисипи.

Вливащите се води в Индийския океан са намалели с около 3 процента, или със 140 куб. км, но в Северния ледовит океан са се увеличили с около 10 процента, или 460 кубични километра. Водите, вливащи се в Атлантическия океан, не са се променили много. Дебитът на някои, като Мисисипи и Парана, се е увеличил, но това се балансира от спада на р. Амазонка. Вливащите се в океаните реки наслагват седименти край устието. Това се отразява и върху световните океански течения, които се задвижват основно от вариации във водната температура и солеността.

Тенденцията за намаляване на водите в реките ще продължи. "С неизбежно продължаващите климатични промени през следващите десетилетия вероятно ще наблюдаваме още по-голямо въздействие върху много реки и водни ресурси, на които обществото разчита" - каза един от съавторите Кевин Тренбърт. Резултатите от изследването са публикувани в "Списание за климата" на Американската метеорологична организация. БТА

Източник: actualno.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук