Всички Новини Смолян спря разширението на Супер Перелик

Смолян спря разширението на Супер Перелик

Супер Перелик Общинският съвет в Смолян е отменил на 13 март свое решение от 2007 г., с което проектът за ски зона в Родопите, известен като "Супер Перелик", от 2000 ха става 14000 ха. Това съобщи коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България".
Причината за отмяната на разширението на проекта е писмо от Европейската комисия, в което се казва, че разширението на ски центъра е прието без задължителната екологична оценка, а това е основателна причина да се започне наказателна процедура срещу България. За първоначалните 2 хил. ха има доклад за въздействие върху околната среда и по тях няма възражения от страна на Брюксел.
"За да остане природа в България" са сигнализирали ЕК за случая, след като от жалбите им за незаконността на проекта до българските институции не е имало никакви последствия.
Общият устройствен план на ски центъра "Супер Перелик" от 2007 г. предвиждаше урбанизирането на над 130 кв. км от девствената природа на Родопите, за да бъдат построени хотели с близо 20 хиляди легла, паркинги с близо 8 хиляди места и над 200 км ски писти. За нуждите на "Супер Перелик" между 2005 и 2008 г. държавата предоставя чрез заменки на инвеститорите над 10 хиляди дка гори на средна цена около 2 лв./м2.
Голяма част от одобрения през 2007 г. проект "Супер Перелик" попада в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Основен двигател на проекта "Супер Перелик", чиято цел е да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център, е смолянският бизнесмен Кирил Асенов. Той е в управата на фирмата-инвеститор в ски зоната и съдружник на Община Смолян в смесеното дружество Спортно-туристически център "Перелик" АД. Смесеното дружество, с участието на общината, възнамеряваше да инвестира 400 млн. евро в изграждането на ски зоната "Супер Перелик". Заради нея се планираше и строеж на летище, както и 100-километров трилентов път до Пловдив. Още в средата на миналата година обаче се надигнаха съмнения за рентабилността на начинанието заради финансовата криза.

По-рано днес от коалицията "За да остане природа в България" изпратиха съобщение до медиите, от текста на което ставаше ясно, че всъщност община Смолян ще спре изцяло проекта "Супер Перелик" заради предупреждението на ЕК. Това съобщение предизвика реакция от страна на бизнесмена Кирил Асенов, който опроверга информацията, като уточни, че община Смолян не се отказва от проекта. Общинският съвет е отменил решение за частично изменение на общия устройствен план, който през годините е многократно променян. Отмяната на частичното решение по никакъв начин не засяга осъществяването на целия проект, коментира Асенов. Според него общината многократно е заявявала волята и твърдото си решение да реализира проекта, защото това е единственият начин да спре обезлюдяването на района и да намери траен поминък на жителите на Смолян и околните села. "Спекулациите по спирането на проекта имат изцяло политически и предизборни мотивации и са още едно доказателство, че интересите на местните хора не са част от приоритетите и се пренебрегват в името на политически цели", посочи инвеститорът.

Източник: Mediapool.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук