Всички Новини Oграничават туризма до Антарктида

Oграничават туризма до Антарктида

АнтарктидаСтраните по Договора за Антарктида се договориха да ограничат туризма до континента в опит да защитят крехката му околна среда, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. 28-те държави, които са ратифицирали договора, приеха предложението на Съединените щати да бъде намален броят на хората, които посещават Антарктида с круизни кораби.

На продължила две седмици конференция в Балтимор, САЩ, страните решиха с единодушие на континента да могат да пребивават едновременно до 100 туристи, а всеки от круизните кораби да има право да качва на борда си до 500 души.

На първо време спазването на правилата ще бъде на доброволен принцип. Те обаче ще станат задължителни, когато всички страни по Договора от Антарктида ратифицират споразумението.

Най-южният континент на Земята е засегнат от последиците от глобалното затопляне повече от който и да бил друг регион.

Две американски проучвания, публикувани преди началото на конференцията, сочат, че полярните ледове се топят по-бързо от очакваното.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреди при откриването на форума, че опазването на Антарктида е от решаващо значение за стабилизирането на световния климат.

Това е първата среща за околната среда, на която Съединените щати са домакин след встъпването в длъжност през януари на новия президент на страната Барак Обама.

САЩ възнамеряват да отделят на Арктика съсредоточено внимание, съобщи американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Гейтс заяви при посещение на Академията на Военноморските сили на САЩ в Нюпорт бийч, щата Роуд Айлънд, че е необходимо Съединените щати да увеличат присъствието си в района на северния полюс при много по-тясно сътрудничество с Канада.

Според него това се налага поради топенето на ледовете в Арктика, което открива по-големи възможности за корабоплаване, улов на риба и добив на полезни изкопаеми, както и поради териториалните претенции на Русия.

Американски изследователи прогнозираха в началото на месеца, че ледената шапка на Арктика може да се стопи почти напълно до 30 години.

Източник: news.expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук