Всички Новини Пълната забрана на тютюнопушенето в България вещае колапс за туризма

Пълната забрана на тютюнопушенето в България вещае колапс за туризма

Пълна забрана на тютюнопушенето в БългарияПълната забрана на тютюнопушенето в България, което се очаква да влезе в сила от 1 юни, 2010 г., ще попречи на туристическия бизнес и ще има крайно негативен ефект върху заетостта в хотелиерската и ресторантьорската индустрия.

Това каза Соня Алексиева, член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) на пресконференция днес, предаде агенция Фокус.

До 30 - 40% спад в българския туризъм се очаква вследствие на световната икономическа криза. Ако забраната влезе в сила, този спад ще отчете още около 30%, съобщиха от асоциацията.

Голяма част от семейните заведения ще фалират, считат от туристическия бизнес.

Пълната забрана не намалява процента на пушачите в страните от ЕС, а вредните емисии в атмосферата няма да намалеят, подчертаха участниците в пресконференцията.

Държавата да сподели разходите, да въведе данъчни облекчения за заведенията, които са въвели пълната забрана за тютюнопушене, за да бъдем стимулирани, препоръча Атанас Димитров, председател на регионалната структура на ресторантите в София към БХРА, като допълни, че трябва да има масивна пропаганда срещу тютюнопушенето, която да се популяризира и въведе плавно, а не шоково.

От асоциацията дадоха примери със страни, въвели пълната забрана и такива, които са я въвели частично.

В Шотландия е отчетено 10% намаляване на оборота на заведенията през първите тримесечия след въвеждането на пълната забрана, а в същото време броят на заболелите от остър коронарен синдром се е увеличил.

В Германия при същата мярка е отчетено драстично намаляване на оборота на малките заведения.

Няма кой да контролира процеса и проблемите в здравеопазването няма да намалеят. Отново ще бъде приет един неработещ закон, заяви Огнян Благоев от Световната организация на пътническите агенции.

Всички искаме да се борим против тютюнопушенето, но законът е краен, смята Благой Рагин, председател на Българската хотелиелска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според него е необходима гъвкава политика по отношение на въвеждането на пълната забрана против тютюнопушенето и подчерта, че в Япония и САЩ политиката против тютюнопушенето се води от 50 години.

Нашата икономика не може да понесе този удар в условията на криза и административните лостове няма да помогнат в намаляването на тютюнопушенето. Ние сме за еволюция, а не за революция" допълни председателят на БХРА.

Почти нито едно от големите летища не е наложило тази мярка с пълната й сила, каза Огнян Благоев от Световната асоциация на пътническите агенции.

Законът да не се приема поне още една година за пълно изясняване на последиците от въвеждането на подобна мярка в България, предложи Атанас Димитров, председател на Регионалната структура на ресторантите в София.

Повече средства в държавата от лицензи на заведенията, където може да се пуши, би било резултат от прилагането на една по-гъвкава политика по отношение на въвеждането на забраната, единодушни бяха участниците в пресконференцията.

Като друг актив от гъвкавостта те определят повишаване на качеството на заведенията, поради въвеждането на задължителна вентилация.

Не може в момент на криза, в която нашата индустрия е една от най-потърпевшите, да останем безучастни при опитите за въвеждане на закони, които пряко засягат един от основните икономически сектори у нас - туризма, категоричен бе Благой Рагин.

Той подчерта, че гъвкавата политика при въвеждане на забраната за тютюнопушене е практика в страни с туристически профил като Испания и Португалия. По думите му, забраната там е не по-малко строга, но позволява изключения, като създаване на специални правила в ресторантите и заведенията за развлечение. Такава е практиката в Белгия, Дания, Германия и Румъния.

Източник: news.expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук