Всички Новини 53% от туристите избират дестинация и хотел през интернет

53% от туристите избират дестинация и хотел през интернет

Пампорово53% от туристите избират дестинация и хотел през интернет, което се обяснява главно с предпочитанието да се установи директен контакт с домакините.

Това сочи проучване на нагласите на туристите в региона на Пампорово, инициирано от комплекс Роял Лодж и подкрепено от хотелиерите и общините в региона - Смолян и Девин. Проучването продължи 4 месеца и си постави за цел да установи техните предпочитания, забележки и нагласи.

Резултатите дават важни данни за това какви са тенденциите и в каква посока трябва да се работи.

От международните туристи все още преобладават англичани, руснаци и македонци, като тази година се възобновява интересът и от Гърция, Сърбия и Румъния, сочат още данните от анкетата. Броят на англичаните спада леко в сравнение с предишни години.

Всеки трети отправя забележки към инфраструктурата в курортен комплекс Пампорово, а най-добър отзвук получава обслужването и персоналното отношение на служителите - рекордните 92% оценяват обслужването на камериерския състав и ски-учителите като "много добро".

89% процента от анкетираните са доволни от системата за резервации и нейната надеждност - отново интернет играе решаваща роля за удобството при резервиране.

Над 90% от хотелите в района приветстваха първата по рода си инициатива, но само няколко от тях успяха наистина да приканят гостите си да попълват анкетните карти.

Броят на събраните анкетни карти от близо 3600 посетители е далеч по-малък от очаквания.

Организаторите обясняват това с факта, че опит за проучване от такъв мащаб се провежда за първи път и хотелиерите все още нямат изградени механизми да получават обратна връзка от туристите.

Инициаторите от Роял Лодж обещават да продължат инициативата и през следващата година. Красен Кръстев, собственик на Роял Лодж коментира: "Ако искаме да предлагаме конкурентна и търсена туристическа услуга - важно е да погледнем истината в очите и да се допитаме до нашите клиенти какви са очакванията и забележките им. Следващият път ще потърсим и ще получим още повече и по-детайлни мнения."

Догодина проучването ще бъде съпроводено и с по-активна информационна кампания.

Източник: news.expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук