Всички Новини Културният туризъм не е засегнат от кризата

Културният туризъм не е засегнат от кризата

Велико ТърновоКултурният туризъм не е засегнат от кризата, напротив има ръст. Само във Велико Търново от началото на годината до сега туристите са се увеличили с 2,5 % и това на фона на отлив с 6,5% на туристи през зимния сезон в ски курортите. Това каза в старата столица Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм.

Днес във Велико Търново се откри шестото международно изложение "Културен туризъм". Според Крушкова Велико Търново е вярното и точното място за туристическата борса, съобщава "Янтра днес".

Българите ще спасят туризма, посочи Крушкова и заяви, че за м.г. българите са изнесли 108 млн. евро за почивки и екскурзии в чужбина, а отвън в туристическата ни индустрия са влезли 86,2 млн. евро. Личната ми кауза е българите да останат да почиват у нас, каза шефката на ДАТ.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще предложи Велико Търново за културна столица на Балканите през 2010 г., обяви Благой Рагин, председател на БХРА. Според него Велико Търново и Велинград са локомотивите, които дърпат вътрешния туризъм.

Патронът на изложението - археологът проф. Николай Овчаров, прогнозира, че световната криза ще даде импулс на културния туризъм.

Вила "Армира" в Ивайловград т.г. ще е носителят на специалната награда на ДАТ - 60-грамово копие на медальон от злато и червен емайл с изображение на царски герб от Втората българска държава. Наградата е за принос в превръщането на културно-историческото наследство в България в туристическа дестинация.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти за първи път ще връчи приза "Асеневци" за принос в развитието на културния туризъм, обяви председателят й Ирина Найденова. Русенски хотелиер ще получи наградата на БХРА.

В рамките на туристическата борса търновска хайдушка чета с кремъчни оръжия ще превземе конака. В ролята на четниците ще влязат членовете на клуб "Традиция".

Община Несебър ще представи модно ревю с трийсетина рокли и костюми - копия на паметници на културата.

Догодина по този начин ще се опитаме да провокираме великотърновските абитуриенти, каза Даниел Панов, управител на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".

43 телевизионни и филмови продукции ще спорят за отличията във фестивала "На източния бряг на Европа", каза Мария Карагьозова, директор на филмовия фестивал.

Източник: travel.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук