Всички Новини Отпадна митът за България, като евтина туристическа дестинация

Отпадна митът за България, като евтина туристическа дестинация

slunchev_brqgБългария вече не се възприема нито от сънародниците, нито от чужденците като евтина туристическа дестинация. Изводите са на базата на проведено анкетно проучване от социологическата агенция MBMD в периода 25 декември 2008 г. - 7 февруари 2009 г. Резултатите бяха представени днес от Държавната агенция по туризъм (ДАТ).

В допитването са участвали 1553 българи и 3310 чужденци. Изследването Зима 2008 - 2009 е проведено на двата терминала на Летище София, по граничните контролно-пропусквателни пунктове и в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен, Русе. Целта е българските туроператори и професионалистите, работещи в туристическия бранш да получат по-пълна представа и задълбочен анализ на търсенето на зимния туристически продукт на българския и чуждестранния пазар, както и на приоритетни за България пазари, като Русия, Дания, Великобритания и Ирландия. Oт ДАТ считат, че резултатите от анкетата ще бъдат в полза на работата на българския туристически бранш.

През зимния сезон осезаемо се е повишил предлаганият туристически продукт в курортите ни, коментира резултатите специално за Econ.bg, Мира Радева от MBMD . През последната година се наблюдава и разнообразие на предлаганите услуги, като храна, условия за развлечение и пр. изтъкна още тя. "Много чувствително нараства и делът на туристите, ползващи пакетни услуги", коментира още Радева. При българите увеличението на дела е три пъти - от 9 на 30%, а при чужденците - близо два пъти и вече 56% от чуждите туристи ползват пакетните услуги.

От социологическата агенция подчертаха, че икономическата криза е принудила сънародниците да ограничат разходите си за пътувания в чужбина и да се пренасочат към почивка в България. Резултатите показват, че за първите 2 месеца на 2009 г. 22% по-малко българи са заминали на почивка зад граница. За същия период 19.8% по-малко чуждестранни туристи са предпочели да почиват у нас. Анализът сочи още, че спрямо същия период на миналата година, 6.5% по-малко чужденци са пристигнали на почивка у нас.

Социологическото проучване ни даде още един важен показател - чуждестранните туристи все повече смятат България за "по-позната", изтъкна още Мира Радева. Тя допълни, че за тези положителни резултати огромна роля има и проведената международна реклама на страната ни и присъединяването ни към ЕС. Голяма част от новодошлите чуждестранни туристи са научили за страната от техни познати.

На въпрос дали може да се приема кризата като положителен фактор, Радева смята, че кризата винаги трябва да се приема като потенциална възможност, която да допринесе за развитието на туризма ни.

pamporovo01Банско и Пампорово са били сред най-предпочитаните курорти за чужденците, изтъкна на срещата председателят на ДАТ Анелия Крушкова. Някой от тях, които са идвали вече, са споделили, че България им е харесала повече в сравнение с миналата година. 84% от чужденците са от ЕС, като 56% идват за първи път.

След прекараната почивка по родните зимни комплекси 45% от чужденците казват, че са удовлетворени от престоя, а под 1% са напълно неудовлетворените, сочат още данните от проучването. Най-много се цени добрата кухня, качеството на спортните съоръжения, любезността и разнообразието на услугите и развлеченията.

В същото време най-много критики се отправят към степента на застрояване на курортите, инфраструктурата, лошите пътища, таксиметровите услуги, местния обществен транспорт и колите под наем. Препоръките към страната ни за развитието на туризма са свързани със засилването на рекламирането на България в чужбина, оправянето на пътищата до и в курортите, спирането на строежите и изграждането на по-добра инфраструктура в самите курорти.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук