Всички Новини Сертифицираме екскурзоводите, практикуващи професията

Сертифицираме екскурзоводите, практикуващи професията

Сертифицираме екскурзоводите, практикуващи професиятаТова е една от промените, които се предвиждат в закона за туризма. Документът, който предстои да бъде изготвен до няколко седмици, ще разпише конкретни правила за тази дейност, което не е обхванато в сегашното законодателство.

"Целта е практикуващите професията да имат необходимата квалификация, защото в момента и в този сектор е хаос. Обмисля се и възможността гидовете да бъдат разделени на отделни категории, според обхвата на дейността си. Те трябва да бъдат такива, които да работят в конкретен туристически обект, такива, които могат да работят в даден регион, и екскурзоводи, които могат да водят групи в цялата страна", обясни зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

"Искаме да се регламентира кой може да практикува професията", коментира председателят на асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов. По думите му в момента има хора, които се занимават с тази дейност, без да имат необходимата квалификация. На подобно мнение са и от другото сдружение в сектора - Съюз на екскурзоводите в България.

Оттам съобщиха, че подкрепят идеята да се изисква квалификация за практикуващите професията, както и разделението на отделните категории. "Целта на разделението е да се постига растеж в кариерата, начинаещите екскурзоводи не познават цялата страна, за да работят навсякъде", коментира председателят на сдружението Атанас Атанасов. По думите му израстването от една категория в друга трябва да става с изпити и след натрупан опит.

Икономическото министерство обмисля да бъде изисквана квалификация и за ски учителите и планинските водачи.

 

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук