Всички Новини Международният панаир на народните занаяти "Етър - 2010" ще се проведе за осми пореден път

Международният панаир на народните занаяти "Етър - 2010" ще се проведе за осми пореден път

Международният панаир на народните занаяти "Етър - 2010" ще се проведе за осми пореден пътЗа осма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” организират „Международен панаир на народните занаяти”, който ще се проведе от 3 до 6 септември 2010 г. в АЕК „Етър”, съобщиха от министерството. В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 80 майстори. Те ще представят занаятите грънчарство, бакърджийство, кошничарство, дървообработващи занаяти, тъкачество, свещарство, ножарство, българска бродерия, иконопис и др. Представители на Румъния, Мароко, Великобритания, Япония ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити, плетива от растителни материали (царевична шума и т.н.), демонстрации на обличане на лятно кимоно - юката, на традиционно японско изкуство - оригами, изписване на японска писменост и др.
В продължение на четири дни майстори на плетива от царевична шума-беленица ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от специално жури. В традиционната „Вечер на майстора” ще бъде обявен победителят в майсторското състезание, който ще бъде награден с голямата награда - „Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през месец септември 2011 г. в изложбената зала на АЕК „Етър”. На 3 септември 2010 г. от 11:30 часа миналогодишният победител от състезание „Ножарство” Христо Неделев, майстор ножар от гр. Карлово, ще открие своята авторска изложба в изложбената зала при етнографския комплекс. В продължение на два дни – 3 и 4 септември 2010 г., ще се проведе Шестата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, в която специалисти от цялата страна ще представят своите научни съобщения. Участие в конференцията са потвърдили и представители на Мароко и Румъния. Дните на Международния панаир на народните занаяти ще бъдат съпроводени и от богата фолклорна програма.
Всички, които имат желание да усетят духа на миналото, нека заповядат на 4 септември 2010 г. от 11.30 часа в АЕК” Етър”, когато ще се състои официалното откриване на мероприятието.

Източник: информационна агенция "Фокус"
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук