Всички Новини Българите са увеличили пътуванията в чужбина

Българите са увеличили пътуванията в чужбина

Българите са увеличили пътуванията в чужбинаБългарите са увеличили пътуванията си с туристическа цел в чужбина и са намалили тези в страната през второто тримесечие на годината. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник.
През периода април - юни, когато са Гергьовден, майските празници и първият месец от летния туристически сезон, близо 1.1 млн. души са пътували в България и в други държави, което е намаление от 11.1% спрямо предходната година.

Общите туристически пътувания, включващи екскурзии, почивки, посещения на близки и др., намаляват с 16.9 на сто на годишна база в България и се увеличават с 22.7 на сто за чужбина.

Според данните през тримесечието българите са осъществили близо 165 хил. почивки и екскурзии в чужбина, което е над 40% увеличение. За сравнение - година по-рано те са били малко над 93 хил. Същевременно пък в страната са осъществени 319 хил. екскурзии и почивки при 432 хил. година по-рано. Така натрупаното намаление надхвърля 25 на сто.

В началото на лятото хотелиери от Черноморието съобщаваха, че юни ще бъде слаб за българските туристи заради продължилите няколко седмици валежи в Източна България. Според данните от статистиката през второто тримесечие на годината българите са похарчили средно по близо 158 лв. за своето лично пътуване в България и близо 478 лв. за това в чужбина.

Отново най-пътуващата група са българите между 35 и 44 години - те са 21.7% от всички пътували. Втората най-голяма група са лицата между 25 и 34 години, чиито пътувания имат дял от 21 на сто от всички. Най-малко посещения се осъществяват от възрастните българи. Делът на пътуванията на лица над 65 години е 9% от всички, показват още данните на статистиката.

Източник: travel.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук