Всички Новини Екозащитници искат табели със забрана за хвърляне на монети в Рилските езера

Екозащитници искат табели със забрана за хвърляне на монети в Рилските езера

Екозащитници искат табели със забрана за хвърляне на монети в Рилските езераОчакваме около 50-60 души да се включат в акцията за почистване на Седемте рилски езера в Национален парк Рила. Това каза пред Агенция "Фокус" Десислава Стоянова от екологично сдружение "За Земята". Реалното почистване ще започне от утре, а днес доброволците се събират в палатков лагер.
"Утре сутрин акцията ще започне с почистване на старото сметище около старата хижа "Седемте езера", което е много голямо. След това ще започнем почистване по туристическите маршрути около езерата", обясни Десислава Стоянова.
По предварителни изчисления на организаторите в клековете над Долното рилско езеро са скрити над 2,5 тона отпадъци, складирани там за последните 20 години.
Посещението на Седемте рилски езера се е увеличило изключително много заради лифта между хижа Пионерска и хижа Рилски езера, смятат от "За Земята". Капацитетът на лифта е около 6000 души на ден, което застрашава крехкостта на екосистемите горе в планината. "Качват се изключително много хора, които не знаят как да се държат в планината. Ако отидете на място, ще видите, че сега има голяма разлика от преди - езерата са започнали да се заблатяват, което е доста опасно", посочи Стоянова.
По думите й от екологично сдружение "За Земята" са предложили на Национален парк Рила да бъдат поставени табели, че е забранено хвърлянето на монети в езерата. "Явно хората са решили, че е много хубаво да хвърлят монети в езерата. Говорили сме с парка и предполагам, че ще вземат някакви мерки като поставят табели", посочи тя.
Стефан Кирилов, главен експерт в дирекция „Национален парк Рила, обясни пред Агенция "Фокус", че сигналът за хвърлянето на монети в езерата ще бъде проверен. "Когато отидем на място тези дни, ще установим дали това е така", посочи той.
Само за юли тази година посетителите около рилските езера са близо 3000. През август обаче посещаемостта скача рязко. Около 60 000 души са посетили паркоучастък Дупница на Национален парк Рила през 2009 година, каза Кирилов.

Източник: информационна агенция "Фокус"
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук