Всички Новини Фестивал Жеравна 2010

Фестивал Жеравна 2010

Фестивал Жеравна 2010Фондация "Българе" съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, "Сдружение за Жеравна" и ,,Бона фиде" обединиха усилията си, за да създадат уникален, елитарен фестивал, който може да се сравни само с машина на времето - "Фестивал на фолклорната носия" - Жеравна 2010.

На 20, 21 и 22 август в село Жеравна за трети път ще се съберат хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така както са го правили техните пра дядовци и баби преди 100-150 години.

Единственото нещо, което ще ги обединява е, че всички ще бъдат облечени с фолклорни носии (автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по свой вкус и размери), като костюмите не е задължително да са български. Всеки ще бъде пременен в старинно облекло изразяващо неговия произход, нрав, материално положение, занаят и т.н.

Присъствайки на този фестивал, вие ще преживеете едно изключително, автентично преживяване, което няма как де се сравни с нищо друго. Ще ядете чевермета, стари мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симити, ще пиете руйно вино и ракия, ще се наслаждавате на родопските гайди и македонските зурни, ще гледате истински пехливански борби, ще се запознаете с различни кукери и маскарадни игри. Ще притаявате дъх пред мистичните нестинари, ще участвате в древни игри и обичаи. Ще се докоснете до старите майстори и занаяти...

По време на фестивала може да видите български танци представени от професионален ансамбъл, и да ги сравните с танците на групи за автентичен фолклор, дошли от всички етнографски области на България, за да покажат своя бит, култура, обичаи... Но освен български танци на фестиала ще се насладите на изпълненията и на чуждестранни изпълнители. Единственото, което трябва да направите е да облечете фолклорна носия и да дойдете до Жеравна.


Важно:

Предупреждаваме, че няма да има някои елементарни удобства:
1. Няма да има вилици и салфетки.
2. Лъжиците са дървени.
3. В тоалетната няма тоалетна хартия.
4. Няма маси и столове - осигурени са черги, рогозки и козяци.
5. Телефонните разговори са само на определени за целта места.


Спокойно:

1. Районът ще е обезпаразитен
2. Ще има медицинска помощ.
3. Ще има противопожарна помощ.
4. Ще има полицейска закрила.
5. Ще има осветление.


Препоръки:

Ако искате екстри носете си принадлежности за пикник - нож, кърпа за ръце, битова торба, може и някаква постелка или родопско одеяло, сол, дъска за рязане.


Молба:

Фондация "Българе" молят, за да не нарушавате приятното изживяване на останалите посетители на фестивала, да ограничите до минимум и ако е възможно съвсем да се откажете от употребата на всички съвременни уреди и пособия като модерни часовници, запалки, козметика, бижута, гребени и други подобни. Желаем да постигнем максимално автентично изживяване.

За да влезете на територията на фестивала има входна такса в размер на 20 лв. за трите дни. Входът за фестивала не включва консумация и облекло. В непосредствена близост до фестивала ще има място за палатков лагер цената за палатка е до 4 човека - 15лв, над 4 човека - 20лв, за каравани - 25лв. Цената е за трите дни на фестивала и включва - тоалетни, вода, ток.

След закриването в неделя, на територията на фестивала ще бъдат допускани цивилно облечени лица, без фолклорни костюми.

 

Източник: jeravna.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук