Всички Новини Перперикон е втори по посещения след Царевец

Перперикон е втори по посещения след Царевец

Перперикон е втори по посещения след ЦаревецВ последните две години - 2008 и 2009 около 200 000 - 250 000 души са посетили Перперикон годишно. Това каза на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той отбеляза, че Перперикон е на второ място по посещения след Царевец. "Изграждането на инфраструктура около Перперикон е задължително и необходимо", коментира проф. Овчаров. Според него "Кози грамади" са много труден обект, който е труден за посещения, тъй като пътят до там е четири часа пеша. Социализирането му обаче не е невъзможно, смята археологът.
По думите на проф. Овчаров археологическите проучвания са започнали на 19 юли с 40 000 лв. от входните такси за миналата година, като с работата са били ангажирани 30 души. След отпускането на субсидията от 180 000 лв., разкопките са продължили с нормални темпове и сега на обекта работят около 110 души, а работата ще продължи три месеца, до 10-15 октомври. Благодарение на средствата, археолозите са си поставили амбициозни цели - освен връзката между Двореца и Акропола на Перперикон, които се проучват от миналата година, ще може да се проучи за първи път североизточният сектор на Акропола с площ около 20 квадрата или 0,5 дка. "Разкривайки тези сектори, ние през тази година ще проучим близо три четвърти от Акропола на Перперикон", заяви проф. Овчаров. До две години се очаква да бъде завършено пълното проучване на Акропола на Перперикон, ако се запази размерът на субсидиите, обясни археологът. "Върви доказателството, че Перперикон е най-големият град в Родопите като цяло и един от големите градове на Балканския полуостров през Античността и Средновековието", заяви проф. Овчаров. Според него Перперикон е място с 6500-7000 години история - от каменно-медната епоха до края на Средновековието. Площта на праисторическото светилище от бронзовата епоха преди 3500 години е обхващало 12 кв. км. "Скалният хълм е центърът на култа, наоколо се простират светилища, които са функционирали заедно с него и са образували една огромна конгломерация от такива светилища", изтъкна археологът. Той посочи, че като град през античната и средновековната епоха само Акрополът, ограден с крепостни стени, е 22 дка, а целият град е повече от 240 дка.

Източник: информационна агенция "Фокус"
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук