Всички Новини Пирин мина изцяло под закрилата на ЮНЕСКО

Пирин мина изцяло под закрилата на ЮНЕСКО

Пирин - Василевско езероОбектът на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин беше разширен почти до границите на националния парк. Това стана на срещата на комитета по световното наследство в Бразилия, съобщи Франс прес.
Същевременно ски-зоните Банско и Добринище, които са част от националния парк, са били изключени от обекта на световното наследство и са вече със статут на буфер към него, съобщи министерството на околната среда.
"Причината е, че те са вече урбанизирани територии и промяната означава, че там не може да се строи нищо повече", поясни зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Тоест, разширяването на двете ски-зони е недопустимо, добави Манева.
Обектът на световното наследство в Пирин е включен в списъка на световната организация през 1983 г. и покриваше 27 000 хектара от планината. Сега той беше разширен до около 40 000 хектара, колкото е територията на национален парк "Пирин", и не включва само двете ски зони над Банско и Добринище. Досега той обхващаше подножията на планината и вече покрива и високите върхове над 2000 м. н.в.
Увеличаването на площта на обекта е формална процедура, тъй като по принцип самият парк като защитена територия е обект на ЮНЕСКО, а той през годините към него са били добавяни нови територии, а други са били изваждани, обясни шефът на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.
Той припомни, че от 2001 г., когато беше дадена концесията за ски-зона Банско на фирма "Юлен", България е в нарушение на конвенцията за световното културно и природно наследство. Малко по-късно комитетът за световното наследство заплаши, че ще извади парка от списъка. Това не би довело до някакви санкции за страната, но би имало негативен имиджов ефект за държавата, коментира преди време директорът на парка Георги Грънчаров.
Увеличението на обекта на ЮНЕСКО предизвика опасенията на кметовете на Банско, Разлог и Добринище, че се прави опит да бъде "блокирано развитието на туризма" в района. Миналата есен те разпространиха отворено протестно писмо до правителството във връзка със случая.
В отговор екоминистърът Нона Караджова заяви, че разширяването по никакъв начин не касае туризма и ако трите общини имат проблем с нещо, то това е статутът на националния парк и действащия български закон - забраните за строителство в парка, а не ЮНЕСКО обектът.
Тъй като ски-зона Банско не може да се разширява над позволеното по концесията, евентуални данни, че фирма "Юлен" използва повече площ би вкарало държавата в нов конфликт с комитета на световната организация.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук