Всички Новини Всеки 5-и българин отдъхва у дома

Всеки 5-и българин отдъхва у дома

плаж на българското черномориеКризата е принудила всеки 5-и българин да отдъхва у дома, вместо да замине на курорт. Това съобщава moreto.net, като се позовава на проучване на в. "24 часа", направено от 2 до 7 юли т.г. сред 540 българи в 22 областни града.
Сравнение с аналогично проучване на вестника преди 3 г. показа, че процентът почиващи вкъщи е нараснал 4 пъти.
Сериозен ръст има и в групата на колебаещите се да отдъхват ли това лято, или не - ако през 2007 г. на въпроса не са отговорили едва 1%, тази година те са цели 18%. Повече са и юнските отпускари - 17%, срещу 11% през 2007 г. Очевидно по-евтиният юнски плаж е начин кризата да бъде надхитрена и затова става все по-популярен у нас.
Сондажът на "24 часа" регистрира и сериозно свиване в групата на отпускарите. Тази година 56% от анкетираните са заявили, че ще почиват, като близо една трета вече са го направили, а за около 40% почивката предстои. Отчитаме, че сме провели проучването си сред градските жители, и че ако то беше обхванало селата и малките градове, процентът на отпускарите щеше да е много по-нисък.
"Нямам пари", е преобладаващият мотив за отказ от курорт (20%), а не "не ми дават отпуска" (6%), показват още данните.
Очевидно кампанията за изчистване на старите отпуски работи. Вярно обаче е и друго - масовият таван за отдих е седмица до 2, да го надскочат, могат да си позволят едва 10% от българите. Любопитно, но кризата не е намалила апетита към отпуска в чужбина - общо 16%, от които 4% избират екскурзия, а 11% море зад граница. Няма отлив и в групата на планинарите - 13%. Единствено селските туристи са намалели от 9% преди 3 г. на 6% сега.
И в криза морето е предпочитана дестинация за отдих - общо 51% от градските жители ще почиват край морския бряг. Избралите родното Черноморие и решилите да отдъхват на море в чужбина са в съотношение 3:1. За разлика отпреди обаче, тази година има разместване в избора "къде да отседна".
Регистрираме изместване на интереса към хотелските нощувки (22%) към отдиха на квартира, което е по-евтиният вариант (36%). По социалистически са успели да се подредят в почивна станция близо една пета от нашите анкетирани. Любителите на къмпинга по традиция си остават около една десета от градските хора. Очевидно са група с традиции, чийто начин на отдих устоява и на предизвикателства като световната финансова криза.
Няма съществена промяна в сумата, която българите от едно домакинство са готови да отделят за почивка - средно 564,57 лв. тази година срещу 530 преди 3 години. В тези средноаритметични пари обаче сме калкулирали и авоарите, предвидени за почивка в чужбина това лято.
Интересно е, че една шеста от домакинствата са готови да почиват със суми до 300 лв. Вероятно те влизат в групата на анкетираните, които споделиха, че не биха се отказали от летен отдих, дори да е само за няколко дни.
Всяко трето домакинство може да си позволи почивка в рамките на 300 до 500 лв., всяко пето тръгва с 500 до 1000 лв. Над 1000 лв. за отдих са по силите едва на 8% от българите.
Забелязваме и нарастване в групата на пасивните отпускари. За 53% от анкетираните сега отдихът край морето е лежачка през деня и гледане на телевизор вечер срещу 44% през 2007 г.
Разходки, четене на книги, концерти, посещения на изложби, театър, кино - това е кризисната мода, както личи от отговорите на анкетите. В графата "друго" мнозина са посочили риболов, работа в градината, шах, карти - все занимания, които не предполагат големи разходи.
Забавленията по заведения и дискотеки, както и упражняването на екстремни спортове за част от българските летовници са лукс, който е във фризера на кризата. Днес могат да си го позволят 36% срещу 41% през 2007 г.
Нова форма на почивка наложи кризата - уикенд на море. Созопол, Лозенец и Приморско се пълнят в петък и в неделя вечер опустяват, разкриват собственици на къщи за гости. В тях нощувката върви от 8 до 15-16 лв., но най-честите оферти са за десетачка на вечер.
В пика на сезона, който започва от 15 юли, няма да намерите легло под 15 лв., твърди Иван Иванов, шеф на Бургаската регионална туристическа камара. Такива са сведенията и от Варна и региона.
В Слънчев бряг масово се предлагат уикенд пакети, но дори и в по-семплите бази цената не пада под 35-40 лв. на нощувка.
Легло по 7 лева предлагали пенсионери на жп гарата във Варна, като подбивали масово наложената цена от 10 лв. Побелели с табелки се биели на перона с бастуни за клиенти. От 10 г. насам всеки, решил да изкара пари от свободната си стая, трябвало да се обръща към тях и да чака услуга срещу съответна комисиона.
Най-евтиният хотел във Варна иска 48 лв. за стая с 2 легла. Цените на легло в марковите хотели тук тръгват от 40 евро нагоре.
Друга тенденция това лято било българите да избират по-често пакет all inclusive. Малките хотели предлагали много добри цени, затова нямало видима тенденция за преориентиране на нашщите туристи към квартири, според Донка Соколова, шеф на асоциацията на туроператорите.

изтночник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук