Всички Новини Трудно лято за гръцкия туризъм

Трудно лято за гръцкия туризъм

Трудно лято за гръцкия туризъмФалираки, един курорт на гръцкия остров Родос, известен с пясъчната си ивица и шумен нощен живот, е картина на спокойствие тези дни. Бистрите плажове са слабо населени, баровете са празни и в блестящия нов петзвезден хотел на Василис Минаидис е печално тихо.

Държавата, в която 18 % от брутния вътрешен продукт идват от този сектор, е изправена пред сериозни проблеми. Хотелиерите се опасяват за летния сезон, който вече започна, заради нестихващите стачки и влошения имидж на страната в чужбина покрай финансовите й проблеми.
Още преди няколко месеца големите гръцки вестници съобщаваха, че туристическият бранш е изправен пред много трудна година, тъй като все повече туристи от Западна Европа се отказват от почивка в страната, а само покрай протестите в Атина бяха отменени над 20 хил. резервации за няколко дни.

"Големите хотели ни притискат с ценовата война", казва Панайотис Токоузис, който ръководи асоциацията на по-малките хотелиери. По думите му сега квартирите и малките хотели предлагат нощувки за около 15 евро на вечер.

Спадът на туристическите посещения в Гърция се очертава около 30 % в национален мащаб и 20 на сто в Родос. Изключение от общата тенденция е остров Кос, където е регистрирано увеличение от 8 % и Миконос, в който хотелиерите отчитат миналогодишните нива на резервации.
Според хотелиерите в Гърция основен източник на проблеми им са продължаващите стачки, които отказват туристите от дестинацията като цяло. През последния месец бяха отменени над 30 хил. полета до страната, а редица пристанища не работиха заради протести на служителите им.

Най-сериозно намаление има на туристите от Великобритания и Германия - 20 %. Двете държави са ключови за гръцкия туризъм. "Британски туристи са по-загрижени за поевтиняващите лири, отколкото за протести в Атина и на първо място търсят добри сделки", коментира Шон Пиптон от Асоциацията на британските туристически агенти. По думите му гръцките хотелиери трябва да намаляват цените, за да се конкурират с по-евтини регионални конкуренти, като Турция, където се отчита 30 % увеличение на чуждите посетители.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук