Всички Новини Археологическият сезон в Ямболска област започва в края на месеца

Археологическият сезон в Ямболска област започва в края на месеца

Археологическият сезон в Ямболска област започва в края на месецаАрхеологическият сезон в Ямболска област започва в края на месеца. Около месец и половина ямболските археолози с около 50 работници ще оказват помощ на колегите им от НАИМ при БАН за допроучване на къснонеолитното светилище край село Хаджи Димитрово. Три надгробни могили в землището на Бояново самостоятелно ще проучват ямболските археолози. Дейността им е спасителна заради разширението на каменна кариера на фирма, която поема и финансирането на разкопките. През лятото ще продължат проучванията на Малкото кале край Воден, както и сондажите на "Градището край Голям Манастир. Тук дейността ще се финансира от Американския научен институт "България", към фондация "Америка за България".
Продължават набезите на иманяри в Ямболска област. По думите на археолога това е перманентна ситуация. Радостното е, че към момента има значително намаление на разкопаването на могили, посочи Бакърджиев. Според него обаче с настъпването на летния сезон се очаква иманярите отново да се активизират и да започнат да рушат археологически обекти в областта. Последните набези на иманяри са били в районна на Малкото кале край Воден. Там иманярите са унищожили частично част от зидовете на средновековен манастирски комплекс. Не знам защо са събаряли зидове, тъй като никой не зазижда нищо в стени, каза Бакърджиев.

Източник: информационна агенция Фокус
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук