Всички Новини Крилат слънчев диск ще бъде показан в изложба за новите открития за свещените места на траките

Крилат слънчев диск ще бъде показан в изложба за новите открития за свещените места на траките

Крилат слънчев диск ще бъде показан в изложба за новите открития за свещените места на тракитеРегионален исторически музей гр. Ямбол разполага с експонат, който бе реинтерпретиран от екип учени, работещи по темата „Сравнително изследване на култа към бога-слънце в Източното Средиземноморие". Това съобщи за Агенция "Фокус" проф. Валерия Фол от Центъра по тракология към БАН. Експонатът представлява крилат слънчев диск. Открит е през 1973 г. от експедицията на проф. Александър Фол в тракийското слънчево светилище Палеокастро, гр. Тополовград, и е инвентиран в Регионален исторически музей Ямбол (инвентарен номер I 1270, заведен 1974 г. във фонд Античност) като каменен идол. Учените установиха, че става дума за крилат диск на Слънцебога, на който лявото крило е било счупено. Тази липса е причина да се предложи друга интерпретация по време на откриването и публикуването на обекта. Липсващото крило би трябвало да се намира все още на територията на светилището.
В Египет крилатият диск е изобразен в храмове в средата на 3 хил. пр. Хр. В края на 2-то хилядолетие този образ на Слънцебога вече е познат не само в Египет, а и в Мала Азия и Месопотамия. Крилатият диск най-вероятно олицетворява изгряващото слънце. Този образ е разпространен чак до времето на Константин Велики. Все още е трудно да се каже дали крилатият диск от Ямболския музей е от втората половина на 2 или от 1 хил. пр. Хр. Бащата на историята Херодот (5 в. пр. Хр.) споменава, че египетски фараон от 19 век пр. Хр. (12 династия) е изпратил експедиция в Тракия и египтяните са оставили много камъни с надписи на някои места. Друго интересно сведение от античен автор, с което разполагаме, гласи, че през римския период (1 век сл. Хр.) в Тракия са преселени египетски майстори, които трябва да обработват метал. Слънчевият крилат диск от Ямболския музей е сигурно доказателство за културните взаимодействия и трансфера на знания и технологии в Източното Средиземноморие през древността, както и за важността на слънчевия култ в древна Тракия.
Експонатът ще бъде включен в изложбата на новите открития в региона, която се подготвя в музея на Археологически резерват „Кабиле" по проект „Свещените места на траките по долното течение на р. Тунджа".

Източник: информационна агенция Фокус
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук