Всички Новини Българите не почиват в чужбина, но посещават близките си

Българите не почиват в чужбина, но посещават близките си

Българите не почиват в чужбина, но посещават близките сиРекорден спад на пътувания на българи в страната и чужбина, но и увеличение на задграничните посещения на близки, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на годината. Тенденцията за компенсиране на част от почивките в хотели и други места за настаняване с посещения на близки беше отчетена и от туроператори, и от проучване за зимния туризъм, поръчано от икономическото министерство.

В периода януари - март над 853 хил. българи са пътували в страната и чужбина, което е спад от 32.3 %, спрямо година по-рано, сочат данните на НСИ. С още по-голямо намаление - с над 50 %, са излизанията зад граница, като през първото тримесечие такива са осъществили над 71 хил. българи.

На фона на общия спад и за пръв път от година насам обаче националната статистика отчита увеличение на посещенията на близки на годишна база. Така в периода януари - март 2010 г. те са били близо 21 хил. при малко над 17 хил. през същия период на 2009 г.

За сравнение - спадът при пътуванията с цел екскурзия и почивка е почти троен - от 77 хил. през първото тримесечие на миналата година до 23 хил. през тази.
Още в началото на тази година туроператорите съобщиха, че резервациите на хотели в чужбина са много по-малко от резервациите на самолетни билети, заради което и предположиха, че част от българите се опитват да спестят средства за почивката си, като посещават свои приятели и роднини зад граница.

Тенденцията беше загатната и от проучване за зимния туристически сезон в България, поръчано от икономическото министерство, което показа, че се увеличава броят на хората, които се настаняват при свои близки. По данни на националната статистика през първите три месеца на годината всеки българин е изхарчил средно 702 лв. за личното си пътуване зад граница и 123 лв. за пътуване в България.

Данните на статистиката продължават да отчитат спад и при бизнес пътуванията както в България, така и в други държави. През първите три месеца тези в чужбина са били над 19 хил. при над 94 хил. година по-рано. В страната са осъществени около 11 хил. професионални пътувания, при близо 51 хил. година по-рано.

Освен спада на пътуванията, българският туризъм е понесъл загуби и от изригналия исландски вулкан Ейяфятлайокутл, съобщиха от асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Затвореното за няколко дни европейско въздушно пространство е донесло загуби за 600 хил. евро на туризма в България, сочат данните на Европейския комитет на асоциациите на туристически агенции, цитирани от сдружението.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук