Всички Новини Музей на Второто българско царство откриват във Велико Търново

Музей на Второто българско царство откриват във Велико Търново

Музей на Второто българско царство откриват във Велико Търново457 хил. лв. са заложени за интериорното решение на мултимедийния център „Царевград Търнов", който ще се изгражда по проект „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново".
Проектът по Oперативна програма „Регионално развитие" е предварително одобрен от Управляващия орган на програмата и е допуснат до кандидатстване за отпускане на финансова помощ с краен срок 1 юни 2010 г., поясниха от общинския туроператор.

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов" ще визуализира живота на различните социални слоеве във Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит и дрехи. В него ще има редица възстановки на сцени и интериори с помощта на фигури, облечени в копия на автентични костюми.
Фигурите ще бъдат изработени в естествена големина от полиестерна смола, а откритите части (лица, ръце) ще бъдат живописвани.

Използваната съвременна аудио-визуална техника ще допринася за по-пълното възприемане на богатата история на града от този период, неговата царственост, войнска слава и духовна мощ, пише в. „Борба".

Центърът ще се намира на ул. „Никола Пиколо", в непосредствена близост до площадката за наблюдение на спектакъла „Звук и светлина".
Експозиционната площ е на два етажа с обща квадратура от 870 кв. м. Централният вход ще е оформен по подобие на главната порта на Царевец. От входа ще се спуска защитна решетка, а от двете му страни ще бъдат експонирани фигурите на двама стражи, предвижда проектът.

На сутеренния етаж ще е представена занаятчийска улица с характерните за епохата дейности. В Залата на занаятите ще има монетарница с типичните за занаята инструменти. Според привнесен от Изтока обичай майсторът, макар да е свободен човек, е привързан към стената с верига, за да демонстрира своята честност. В непосредствена близост ще се виждат трима зидари, изграждащи нова сграда, обясняват организаторите.
До нея ще е средновековната ковачница, в която ковач-оръжейник прави меч. Последният занаятчия е грънчар, а следващата зала ще е средновековна оръжейна. В нея ще се виждат оръжията от епохата - мечове, щитове, копия, лъкове, стрели, арбалети, придружени от макети на различни стенобитни машини и тарани.

Минавайки през кула от отбранителната система на столичния град, ще се стига до тронната зала на царския дворец с пищна украса и стенописи. Тук ще бъдат разположени фигурата на цар Иван Асен ІІ, държащ царските инсигнии, заедно с царица Ирина Комнина, патриарха, боляри и пратеник.
В непосредствена близост ще има възможност посетителите да обличат различни костюми от епохата и да бъдат снимани като участници в представените сцени.
На това ниво ще са показани интериорите и на болярско жилище, църква, къща на човек от по-низшите социални слоеве.

Композицията „Пленяването на император Балдуин" ще е акцентът на второто ниво на мултимедийния център. Фигурите ще показват заключителната фаза на една от най-славните битки в българската история - цар Калоян на кон, а пред него двама войници водят пленения латински император. Задният план е решен като стенопис - батална сцена, пресъздаваща края на кръвопролитната Адрианополска битка.

Фигуралната сцена „Коронация на цар Калоян от папския кардинал Лъв" ще може да се види на срещуположната стена на залата.

В близост ще бъде представено болярско ктиторско семейство, а до него - сцена, изобразяваща зограф, изписващ образа на св. Димитър, и чирак, стриващ пигмент в хаванче. Последното помещение от експозицията представлява възстановка на скрипторий. Сред рафтовете, отрупани с книги и свитъци, зад високо писалище-катедра монах пише с паче перо, а друг задълбочено чете.

Обиколката ще завършва в мултимедийна зала за прожектиране на филми. Центърът ще е наситен с електронни средства за информация. Във всяка зала са предвидени информационни пултове тип „touch screen", а в по-големите помещения ще има големи екрани за прожектиране на документални филми, представящи спецификата на занаятите, откъси от исторически филми и др.

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов" ще съчетае различни форми на визуализация и с помощта на най-новите течения в музейната методика ще се превърне в една нова притегателна точка за богатия на туристически атракции град Велико Търново. Центърът е част от големия проект с общ бюджет от 6 750 000. Ще бъдат развити четири основни атракции - спектакълът „Звук и светлина", оперният фестивал „Сцена на вековете" и туристическо влакче.

Източник: travel.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук