Всички Новини Нискотарифната Райън ер ще лети до Пловдив

Нискотарифната Райън ер ще лети до Пловдив

ryanairОт септември най-голямата нискотарифна авиокомпания "Райън ер" (Ryanair) започва полети до България, като за начало ще каца само на летище Пловдив. Това съобщи Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, по време на дискусия в парламентарната икономическа комисия, посветена на проблемите в туризма.
Ивелина Грозева от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) поиска да се даде възможност на "Райън ер" да каца на летищата в София, Бургас и Варна.
Компанията има изисквания към летищата, на които каца, а те са за ниски такси. "Затова предвиждаме правителството да вземе решение за намаляване на таксите за кацане на летище Пловдив за срок 2 години", каза Маринов.
Миналия месец представители на компанията имаха срещи с министерството на транспорта и ръководството на летището.
Разрешаване на въпроса с визите за гражданите от бившия Съветски съюз беше най-дискутираната тема. Два са възможните варианти. Единият е визите да се издават освен от разкрития туристически визов център през индийската фирма, което оскъпява услугата с 19 евро, и директно от посолствата и консулствата. Другият е да падне забраната за издаване на електронни визи. Решението ще се вземе до 1 юни, каза Маринов.
"Да лобираме заедно с другите страни от Източна Европа за отпадане на визите на руснаците за ЕС", призова Благой Рагин, председател на БХРА.
"Визовият режим мирише на корупция. Идете и направете така индийската фирма да я няма", каза Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.
Около 210 хил. руснаци се очаква да посетят страната през летния сезон, показват разчетите на браншовите организации. Прогнозите са за малък ръст на туристите до 5% срямо лято 2009 г., каза Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).
Има страхотно забавяне на издаването на визите за украинци, като причината е, че половината от консулската служба в Киев е пуста, в отпуск, каза Любомир Панковски от БАТА. По думите му браншът се надява 100 хил. украинци да посетят курортите ни това лято, но за съжаление "в момента се повтаря ситуацията от 2008 г. в Москва".
Спешна законодателна промяна за управлението на националните курорти, поиска Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Тя поздрави икономическия министър Трайчо Трайков за смяната на ръководството на "Слънчев бряг", което държи инфраструктурата в курорта.
Предишното ръководство е за прокурор, каза Трайков. По думите му имало много дълъг списък с нарушения, без да конкретизира какви. "За 10 години от такси в дружеството са влезли 100 млн. лв., а в момента в касата има само 10 хил. лв.", каза Трайков.

Източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук