Всички Новини Много сгради-паметници на културата в Балчик се нуждаят от спешна реставрация

Много сгради-паметници на културата в Балчик се нуждаят от спешна реставрация

Много сгради-паметници на културата в Балчик се нуждаят от спешна реставрацияМного сгради, паметници на културата в Балчик, се нуждаят от спешна реставрация, според архитект Велин Нейчев, участник в провеждащата се в "Двореца" архитектурна среща "Знаци на времето", предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Варна. Сред посочените сгради е мелницата на анонимното индустриално дружество. По думите на арх. Нейчев, тази сграда е легендарна и е индустриален паметник. Специалистите дори я определят като визитната картичка на града, защото е символ на предприемчивостта на българина в началото на 20 век. Сградата е пусната в експлоатация през 1910 година. Тогава мелницата е била най-голямата и най-модерна в цялото царство, каза арх. Нейчев.
Той заяви също, че друга сграда в Балчик, която спешно се нуждае от реставрация и е паметник на културата, е тази на бившата рибна борса. Сградата се руши прогресивно. Мнозина могат да я видят, разхождайки се по крайбрежната алея. Архитектурата на тази сграда силно се отличава от околния пейзаж. Според специалистите най-важна задача е опазването на човешкия мащаб на сградите на Балчик, да се създава архитектура, която да не се конкурира с формите на релефа, защото това, което прави града красив, не са отделните сгради с техните детайли, а самата градска структура. В момента градоустройственият план на Балчик позволява изграждането на пететажни структури на морския бряг и блокове на платото. Законът не е съвършен, но общинските съвети въобще в страната имат възможността да се справят с подобни проблеми, отбеляза арх. Нейчев.
Той допълни, че архитектурата на Балчик от междувоенно време, която мнозина определят като румънска, всъщност не е такава. Тя е архитектура, създадена на основата на завареното положение през 19 век, т.е. тя е архитектура на Българското възраждане. Като се разгледат примери на вили с такава архитектура, стават видни всички елементи на българските възрожденски къщи - двуетажни постройки с първи каменен етаж, еркерен втори етаж, стрехи с покриви с малък наклон на ската (червени керемидени покриви). Наблюдаваната през последно време тенденция на разрушаване на такива архитектурни образци и заместването им със съвременни архитектурни стилове е "крайно отрицателна", каза арх. Велин Нейчев. Факт е обаче, че по-голяма част от тези старинни сгради от румънския период са изчезнали вследствие на свлачищни процеси. Малкото запазени, са съхранени благодарение на дамбата, построена през 70-те години, която укрепва брега. Много е тъжно, че в Балчик заради ново строителство се разрушават сгради не само от румънския период, но и такива на по 150 години, каза арх. Нейчев. По неговите думи отличителни черти на архитектурата в Балчик са човешкият й мащаб и използваните местни каменни материали. Специфична е и връзката на архитектурата с природата. В продължение на 26 века архитектурата на Балчик е създавана по начин, който да се вписва в пейзажа. За съжаление през последните 10 години се появяват примери, които се конкурират с релефните форми. Става дума за височина на постройките, която надвишава хълмовете зад тях, подчерта арх. Нейчев. Това са главно хотели, които промениха облика на морския град в негативен план, допълни той.

Източник: информационна агенция "Фокус"
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук