Всички Новини Затвориха за посетители пещера Дяволското гърло

Затвориха за посетители пещера Дяволското гърло

Затвориха за посетители пещера Дяволското гърло Пещерата Дяволското гърло, край село Триград, от вчера е затворена за туристически посещения, съобщи кмета на община Девин Здравко Василев. Причината за затварянето на природния феномен е спор върху правото на собственост върху пещерата. В момента тя се оспорва две общини - Смолян и Девин. Преди време областният управител на Смолян Стефан Стайков издава заповед, с която настоява община Девин, която до този момент стопанисва природния феномен, да предаде собствеността. В началото на година Стайков обявява пещерата за държавна собственост.

В момента община Девин обжалва в съда акта на Областна администрация - Смолян. Община Девин има акт за собственост от 2000 г., припомни Василев. Всички дела до този момент за собствеността на пещерата са спечелени от община Девин, последното е от края на април. Тогава Върховният административен съд отново потвърждава собствеността им, каза още кметът на община Девин.

Пещерата действително трябва да е държавна, но методът, по който тя се отнема, ще навреди на туризма, коментира забраната Василев. Той посочи, че най-вероятно пещерата ще бъде отдадена на концесия, но процедурата ще продължи три-четири месеца, като през това време туристическият обект няма да работи. От това по думите на кмета ще пострада и бюджетът на община Девин, в който са заложени 200 000 лв. приход от туристически такси, събирани в пещерата, които са предвидени за туристически дейности.

На 9 юни в Окръжния съд в Смолян ще бъде гледано делото срещу заповедта на областния управител, като дотогава пещерата ще е затворена. Затварянето на обекта заплашва целия летен туристически сезон, смята Здравко Василев. Това е най-посещаваният туристически обект в Родопите, който е включен и в 100-те национални туристически обекта.

Източник: Агенция Фокус

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук