Всички Новини Минерални извори - на общините

Минерални извори - на общините

Минерални извориНаходищата на минерални води - изключителна държавна собственост, да бъдат отдадени за ползване от общините, се предвижда с промените в Закона за водите.
Това каза на семинар за журналисти Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Идеята е общините да могат да спечелят от наличието на находища на тяхна територия. Срокът за който ще се отдават изворите е 25 години.
Условия, на които трябва да отговарят находищата, за да бъдат предоставени, са: да се използват за водоснабдяване на повече от една община, да не са дадени на концесия и да е отдаден по-малко от 51 на сто от капацитета им. Находищата, които сега се усвояват са около 40 процента, останалото изтича в природата, сочат данните на МОСВ.
Ако до две години общините не започнат да ги ползват или не ги предоставят на частни фирми, ще трябва да ги върнат обратно на държавата. Около 840 са разрешителните за дейност на ВЕЦ, които са издадени по по-кратката законова процедури, без да е направена оценка на въздействието върху околната среда, съобщи Личев. С промените в закона оценката ще стане задължителна, каза той. Предвижда се промяна в списъка на значимите комплексни язовири в страната, съкращават се и много от разрешителните режими, каза още експертът, представяйки законодателните промени в областта на водите.

Източник: БТА

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук