Всички Новини В четвъртък може да възстановят 100 % от европейските полети

В четвъртък може да възстановят 100 % от европейските полети

В четвъртък може да възстановят 100 % от европейските полетиЕвропейското въздушно пространство ще се раздели на три зони, като над югоизточна Европа полетите са напълно възобновени от 8 сутринта (Централно европейско време) днес. В друга зона, определена за "ядро на емисиите" от европейските министри, полетите ще останат напълно забранени и утре, като географските й параметри ще бъдат определени сутринта, според последните сателитни снимки на местоположението на вулканичния облак, който миналата седмица блокира напълно въздушното пространство.

В няколко страни полетите ще са възможни, въпреки че в атмосферата все още има концентрация на вулканични частици - а решението ще се взима индивидуално от всяка държава и за всяко летище. Тази междинна зона вероятно ще включва централна Европа, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Ирландия и западна Германия.

Решението беше взето вчера следобяд от транспортните министри на Европейския съюз, с участието на експерти от Евроконтрол - агенцията за въздушна безопасност на ЕС. Според прогноза на Бо Редеборн, директор на Евроконтрол, днес ще се възстановят 40-45 % от европейските полети, утре - още 15%, а въздушният трафик над Европа ще е напълно възобновен в четвъртък. Редеборн обясни, че все още е преждевременно да се коментира кои летища ще бъдат отворени утре сутрин, тъй като това зависи от много фактори, като посоката и силата на ветровете и риска от ново вулканично изригване в Исландия. "Възстановяването на комерсианлните полети ще е бавен процес," посочи той.

Директорът на Евроконтрол настоя, че решенията за подновяване на полетите в междинната зона ще зависят от научни съображения за анализ на риска, а не от натиска на индустрията върху националните власти. Атмосферната картина ще се анализира на всеки шест часа в следващите дни и според нея страните-членки ще решават как да се изменят зоните, където могат да летят комерсиални самолети. "До сряда вечерта очакваме вулканичната пепел да е напуснала европейското въздушно пространство," каза Редеборн.

Еврокомисарят по транспорта Сийм Калас увери, че няма да се поемат рискове с безопасността на пътниците. "Ако някой се страхува да лети със самолет, нека не лети, но ви уверявам, че не бихме предложили нещо, което не е безопасно," добави и Редеборн. Той беше критичен за европейския отговор на кризата - "това беше прецедент за всички и нямахме опит с подобно явление," посочи директорът на Евроконтрол и добави, че "сътрудничеството между страните-членки се оказа още по-трудно. Редеборн изрази надежда "да сме по-подготвени следвашия път".

Калас и Редеборн отхвърлиха обвиненията на авиопревозвачи, че европейският отговор е закъснял и вместо в понеделник, е трябвало да бъде готов още миналия петък. "Когато толкова много хора без опит в подобни развития изпаднат в безпрецедентна ситуация, всички предпочитат да наблегнат на безопасността," посочи директорът на Евроконтрол. "Имаше много неизвестни - концентрацията на вулканичната пепел, реакцията на самолетните двигатели - в интерес на безопасността, това е цената, която трябва да платим," добави той.

Съвсем скоро ще се проведе ново извънредно заседание на транспортните министри на ЕС, за да се обсъдят икономическите последици от кризата, щетите за авиационния сектор и спазването на правата на пътниците, посочи Калас.

Между 8 и 9 хиляди полета бяха изпълнени в европейското въздушно пространство в понеделник, по данни на Евроконтрол. Обичайно броят им би трябвало да бъде около 28 хиляди.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук