Всички Новини ТОП 10 на нациите, които харчат най-много за туризъм

ТОП 10 на нациите, които харчат най-много за туризъм

ТОП 10 на нациите, които харчат най-много за туризъмГерманците отново са на върха на класацията с 90 милиарда долара, похарчени за пътешествия, което е огромна сума, съпоставени с население от 90 милиона. Няма изненади - в тазгодишния списък на най-големите прахосници сред пътешествениците няма нови „състезатели". Германците и американците продължават битката за върха, а китайците убедително се придвижват нагоре.

Почти всеки в туристическия бизнес има собствена теория за това, кой харчи най-много за пътуване и забавления на път. Мнозина смятат, че това е въпрос на народопсихология. Има и неунищожими клишета, според които холандците са стиснати, а американците дават най-големи бакшиши. Резултатите от последното изследване на Skyscanner обаче, се базират на обективни факти и опровергават някои предразсъдъци.

Германците отново са на върха на класацията с 90 милиарда долара, похарчени за пътешествия, което е огромна сума, съпоставени с население от 90 милиона. САЩ, където живеят 308 милиона души остават на второ място - през 2009 г. американците са похарчили 79.7 милиарда долара за туризъм. Все пак, да не забравяме, че повече от всяка друга нация, те пострадаха от ударите на финансовата и икономическа криза, а слабият долар обезкуражи много от задграничните им партньори, особено в Европа. Но като се има предвид навика на американците да оставят бакшиши, които никоя статистика не лови, възможно е тази цифра да е доста по-голяма.

„Бронзовият медал" за харчене отива отново у британците, които миналата година са платили 68.5 милиарда долара за почивки. Впрочем, по-голямата част от тази сума е останала в Испания.

В списъка на щедрите туристи най-новите играчи са китайците. Тази година те се качват на пето място, но ръстът спрямо 2008 г. е цели 21.4 %. Те убедително изместват японците, като най-харчеща азиатска нация. В сравнение с германците и американците китайците са платили само 36.2 милиарда долара за пътуване, което не изглежда много, особено на фона на огромното население от 1 милиард и 325 милиона официално регистрирани жители. Но по-лесното получаване на визи и повишеното благосъстояние на част от населението прави многобройните китайци желани туристи, а останалата част от света очаква да припечели добре от тяхната склонност да си угаждат.

 

ТОП 10 на нациите, които харчат най-много за туризъм

Държава

Похарчена сума

(в млрд.)

(+/-)

Население

(в млн.)

Германия

$ 91.0

(+2 %)

81

САЩ

$ 79.7

(+4.4 %)

308

Великобритания

$ 68.5

(+4.4 %)

62

Франция

$ 43.1

(+9.6 %)

65

Китай

$ 36.2

(+21.4 %)

1325

Италия

$ 30.8

(+4.9 %)

60

Япония

$ 27.9

(-7.9 %)

127

Канада

$ 26.9

(+8.4 %)

34

Русия

$ 24.9

(+11.8 %)

142

Холандия

$ 21.7

(+9.2 %)

16

 

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук