Всички Новини Океанолог предлага подводни екскурзии до потънали кораби

Океанолог предлага подводни екскурзии до потънали кораби

Гмуркане до останки от корабСпускането до отломките на потънали кораби може да се превърне в атракция, която да доведе до бум на туризма. Това смята проф. Петко Димитров, ръководител на отдел "Морска геология и археология" в Института по океанология към БАН във Варна, цитиран от Дарик радио.

Черно море е изключително богато на подводни природни забележителности и останки от древни селища. Потъналите край Варна кораби са многобройни, показва дългогодишната работа на проф. Петко Димитров.

Идеята на океанолога е на дъното да бъдат обособени подводни музеи, до които да се правят туристически разходки на дълбочина до 120 метра. Подобни атракции имало на няколко места по света.

Идеята е представена пред местни фирми, тъй като една подводна лодка с капацитет до 15 места струва между половин и един милион евро. Засега обаче липсва инвеститорски интерес в тази посока, разкри проф. Димитров.

Според него липсата на достатъчно финансови средства е основна пречка за задълбоченото проучване на подводните артефакти. Подходяща техника, както и обучени дълбоководни водолази не липсвали. Изследванията обаче излизали скъпо.

Пречка пред реализацията на проекта би се оказала и липсата на солиден контрол върху иманярските атаки. Няма и изградена система за охрана на подводното културно-историческо наследство, е мнението на морския учен.

Програма на Института по океанология подготвя изучаването на подводните обекти, тяхното разположение и заснемане. Картата на потъналите кораби трябва обаче да е секретна.

„Всяко изнасяне на данни за разположението на потънал кораб означава, че той утре ще бъде разколачен. Поради тази причина досега сме се въздържали от публикуването на координати на по-интересни обекти на морското дъно", обяснява ученият.

Имало е случай през 2002 на открит край Калиакра кораб от IV век, натоварен с амфори. Пет години по-късно е установено, че амфорите, лежащи на 82 метра дълбочина, са станали жертва на иманяри.

На морското дъно край Варна е възможно да има военни кораби, които да са опасни. През Втората Световна война край родния бряг са били потопени доста кораби. Едва ли всички боеприпаси са намерени, смята проф. Петко Димитров.

 

източник: lev.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук