Всички Новини 750 години от изписването на Боянската църква

750 години от изписването на Боянската църква

750 години от изписването на Боянската църкваНационалният исторически музей организира кампания за отбелязване на 750-годишнината от изписването на Боянската църква - уникален паметник на българското средновековно изкуство под защитата на ЮНЕСКО. Кампанията се провежда под патронажа на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, министъра на културата г-н Вежди Рашидов, министър Божидар Димитров със съдействието на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Целта на кампанията е да направи Боянската църква още по-достъпен, популярен и привлекателен паметник за гражданите на България и гостите от чужбина и да инициира дарителска акция за набиране на суми, материали и услуги за облагородяване и социализация на околното й пространство.

В рамките на дарителската кампания ще се продава специален диск. Той съдържа с 20 кратки филми за Боянската църква, озвучени на шест езика - български, немски, английски, френски, руски и японски. Дискът ще се продава, като 40 процента от продажната му цена ще бъде отчислявана в полза на Боянската църква.
Кампанията има за цел популяризацията на Боянска църква. Съвместно с института по изкуствознание през април 2010 г. ще бъде организирана международна научна конференция на тема „Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на ХІІІ век на християнска Европа".
Популяризацията на църквата включва създаване на 20-минутен документален филм, който да бъде прожектиран пред посетителите в последната (Възрожденска) част на църквата.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук