Всички Новини Чуждите туристи се увеличават със 7.8 % през януари и февруари

Чуждите туристи се увеличават със 7.8 % през януари и февруари

Чуждите туристи се увеличават със 7.8 % през януари и февруариПрез януари и февруари - най-силните месеци за ски курортите, броят на чуждестранните туристи, посетили България, се увеличава със 7.8 %, спрямо 2009 г., сочат данните на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, публикувани вчера.

През първите два месеца на годината в страната са дошли над 437 хил. туристи. Посещенията с цел екскурзия и почивка са били 273 хил., което е ръст от 29.2 %, съобщават от министерството. Намаление от 25 на сто има при пътуванията със служебна цел. Те са били малко над 85 хил.

Според статистиката на икономическото министерство има сериозен ръст на посещенията от Македония и Сърбия, гражданите на които от средата на декември 2009 пътуват без визи в ЕС. Според данните посещенията от Македония са били над 44 хил. през първите два месеца, което е 41.5 % ръст, спрямо 2009 г. От Сърбия е регистриран ръст от над 45 %, а от страната са осъществени над 27 хил. посещения в България.

Данните за тези страни включват и т.нар. куфарна търговия, заради което и не може бъде измерен ефектът за туристическия сектор.

От икономическото министерство съобщават, че през първите два месеца на годината, когато гръцките фермери блокираха многократно граничните пунктове, има ръст и на гръцките туристи. От Гърция в България са осъществени над 437 хил. посещения, което е с 4 % повече от година по-рано. Повече туристи са дошли и от двата основни пазара за зимния туризъм - Великобритания и Русия, където са регистрирани увеличения от съответно 2.1 и 25.5 %.

От икономическото министерство допълниха, че приходите от международен туризъм през януари възлизат на 103.9 млн. евро, което е с 8.2 % повече, спрямо същия месец на 2009 г.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук