Всички Новини Европейците планират по-малко почивки в чужбина

Европейците планират по-малко почивки в чужбина

Европейците планират по-малко почивки в чужбинаЕвропейците като цяло планират по-малко почивки в чужбина през 2010 г. в сравнение с миналата година, сочи изследването на Евробарометър, извършено през февруари. Докато 37 % от анкетираните са имали намерение през 2009 г. да посетят държава, различна от своята, то през тази година така смятат да направят 33 на сто. Още в началото на 2010 г. сигурни, че няма да пътуват изобщо, са една пета от запитаните, което пък е по-малко от реалния брой непътували през 2009 г.

18 на сто от запитаните смятат да прекарат отпуската си в друга европейска държава, а 15 на сто - в страна извън Евросъюза. Две държави от последната категория обаче са Турция и Хърватия, които са сред най-предпочитаните дестинации за европейските туристи.

Наличието на средства определя и дестинацията - по-леко ударените от кризата скандинавци са тези, които предимно възнамеряват да почиват в чужбина. Една трета от европейците смятат да почиват в собствените си страни, но най-приемлив този вариант изглежда за гърци, хървати, турци и испанци.

Обратно, такова намерение изобщо нямат жителите на двете най-малки европейски страни - Малта и Люксембург. Парадоксално 35 на сто от жителите на Малта пък нямат намерение изобщо да прекарат отпуската си в пътуване.

Нагласите за почивки и пътешествия са много различни между отделните държави. Статистиката на Евроброметър сочи, че скандинавците са най-убедени, че ще почиват тази година, и повечето от тях имат и конкретни планове. Над две трети от финландците, датчаните, шведите, както и австрийците и словенците ще бъдат туристи тази година, а една четвърт още се колебаят.

Едва 6 на сто от финландците посочват, че няма да пътуват. От другата страна са турци, унгарци и словаци, където повече от 40 на сто твърдо казват, че няма да ходят на почивка. Най-голяма промяна има в нагласите на италианците - 14 процента повече са посочили, че няма да пътуват, в сравнение с миналата година.

Подобна тенденция има и при естонците и белгийците, докато тази година повече португалци и унгарци са склонни да стегнат куфарите. Най-продължително възнамеряват да почиват холандците и македонците - повече от две седмици, а литовците ще се задоволят с пътувания за уикенда.

Изследването на Евробарометър сочи, че се наблюдава и намаляващ стрес от кризата - тази година почти половината запитани заявяват, че могат да отидат на почивка, без да се притесняват за парите. В същото време обаче 39 на сто са категорични, че ще трябва да спестяват допълнително, за да си позволят почивка, а една десета са убедени, че имат толкова финансови проблеми, че е възможно почивката им да се провали.

Отново мнозинството от скандинавците и холандците са най-спокойни за отпуската си, докато естонците, турците, гърците и българите са най-притеснени, че няма да успят да спестят достатъчно пари за отпуска.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук