Всички Новини 44 % от българите не са решили дали да почиват

44 % от българите не са решили дали да почиват

44 % от българите не са решили дали да почиват
Българите продължават да са костелив орех за туристическата индустрия, защото се колебаят до последно, нямат предпочитания към определена дестинация, разчитат на личен опит в избора на курорт и хотел и определено залагат на пътуване с автомобил.

Кризата усложнява картината допълнително, защото 25 % от решилите все пак да почиват не са сигурни, че ще имат пари за това. Всеки шести смята на място да ограничи всички видове забавления.

Така изглежда част от профила българския турист за 2010 г. според проучване на Евробарометър, проведено през февруари по поръчка на Европейската комисия.

То съдържа и сравнение с 2009 г., от което се вижда, че гражданите на България са европейски шампиони по кратки пътувания (до 4 нощувки). Българите са и в групата, където заради финансов проблем най-често се отказват от планирани почивки. Те най-много (26 %) държат на културните забележителности и показват най-голям ръст (12 %) в използването на интернет за предварителни проучвания.

Гъвкавост и по-ниски цени - това е посоката, в която би трябвало да се движат туроператори и авиокомпании през 2010 г. До този извод стигнаха гости и участници на ITB в Берлин - най-голямото в света изложение в бранша.

Според данните от изследването 38 % от българите планират да пътуват през 2010 г. Близо 1/5 от тях ще почиват в курорт между 4 и 13 дни, а 9 на сто - до 3 дни. Пет на сто от пътуващите българи пък ще съчетаят няколко дълги и кратки почивки. И през тази година обаче над 1/3 от гражданите на страната нямат намерение да посетят курорт.

Според данните на изследването голям е делът на българите, които няма да почиват или все още не са избрали дестинацията си - 44 на сто от всички. Според туроператори и хотелиери решаващи в избора ще бъде предлаганата цена и допълнителните услуги в пакетите.

"Ние сме обявили 2010 г. за годината на българския турист и ще направим всичко възможно да увеличим миналогодишния ръст на българите, които остават в страната", коментира председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. По думите му стимулите за пазара вървят по две направления - намалени цени и повече услуги, които могат да се ползват по време на почивка.

"Колегите в асоциацията предлагат около 10 % намаление при ранни записвания, но организират и всякакви допълнителни мероприятия за българи - анимации, безплатно посещение на атракции, бонус нощувки при по-дълъг престой и други", обясни още той.

Очакванията са и през тази година основните конкуренти за български гости - Гърция и Турция, да организират рекламни кампании в страната. През април няколко гръцки общини планират провеждането на информационни обиколки за туроператори и медии, а Турция отново ще пусне рекламни билбордове в по-големите български градове.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук