Всички Новини Радецки ще плува в международни води

Радецки ще плува в международни води

РадецкиОбмислят възстановка на историческия курс на кораба "Радецки" от Виена до Козлодуй през Ботевите дни.

Идеята на депутата Николай Коцев по време на Ботевите дни историческият кораб "Радецки" да тръгне от Виена, беше приета скептично от едни и възторжено от други членове на Ботевския организационен комитет. "Това е една възможност Враца да добие международна популярност" - каза Николай Коцев. Във Виена Министерството на културата да даде официален коктейл за кмета на австрийската столица, на който да присъстват български държавници. Депутатът обясни, че по течението на Дунава кметът на Враца д-р Костадин Шахов ще има възможност да създаде полезни за града ни връзки. Идеята беше доразвита от д-р Шахов, който предложи обслужващ персонал да посреща чуждестранните гости на кораба. Артистите, преоблечени като Ботеви четници, во главе с Войводата, да се качат на "Радецки" от Турну Мъгуреле, както е било в действителност и да слязат тържествено на Козлодуйския бряг, където комитите са целунали българската земя. В кораба могат да пътуват и деца, които са се изявили на литературни и художествени конкурси. Естествено, когато се появи такава чудесна идея, веднага става дума за пари. Николай Коцев увери присъстващите, че вече е направил доста разговори и е въпрос на дни, за да се намерят спонсори. Ремонтът на кораба ще трае около два месеца. За да се пригоди кораба-музей за такова пътуване, са нужни поне 300 хил. евро за ремонт в Русенската корабостроителница. Това може да се случи, ако се спечели конкурс по европейската програма за трансгранично сътрудничество на Дунавските държави. Пътуването на кораба до Виена ще трае 5-6 дни, а връщането 4-5 дни. На него могат да пътуват не повече от 50 човека, поясни началникът на отдел "Култура" Радосвета Крумова, която е проучила въпроса.
В крайна сметка, обществениците от Ботевския организационен комитет се съгласиха, че това атрактивно пътуване може би ще се осъществи през 2011 г., когато ще отбележим 135-годишнината от подвига на Ботев и неговата чета. Дори и след година да се случи, това историческо пътуване може да стане традиция и да изведе Враца на европейската сцена по неповторим начин.

Източник: shansnews.vratza.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук