Всички Новини Цените на хотелските нощувки в света са намалели с 14 %

Цените на хотелските нощувки в света са намалели с 14 %

Цените на хотелските нощувки в света са намалели с 14 %Средната цена на нощувка в хотел е паднала с 14 % в световен мащаб през 2009 г. Това показва проучване на специализирания сайт hotels.com, сравняващо цените на нощувките в близо 94 хил. хотела по цял свят. Президентът на сайта Дейвид Рош отчита, че едва към края на миналата година са се появили сигнали за възстановяване в цените. Нощувките са поевтинели заради свитите доходи, които са се отразили на търсенето и са заместили скъпите хотели с по-достъпни като цена туристически обекти.

Значими понижения в цените на нощувките има в редица градове в Източна Европа. Класацията на hotels.com за най-голям спад в цените се оглавява от руските градове Москва и Санкт Петербург. Руската столица е лидер в класирането с 27% спад в цените на нощувките. Дори и след това понижение обаче московските хотели остават сред най-скъпите в света - средната цена на нощувка там е 169 паунда към края на миналaта година, което е само с 3 паунда по-евтино от средната цена на нощувка в Монте Карло.

"Туристите се радваха на рекордно ниски цени в Изтoчна Европа, тъй като хотелиерите свалиха драстично цените в опит да напълнят хотелите си. Градовете в региона, които разчитат на бизнес посещения, понесоха най-голям удар. При ваканционните селища спадът беше по-малък, въпреки че броят на туристите от страни като Великобритания намаля", се казва в проучването.

Данни за България или български градове и курорти няма. По данни на Евростат хотелските нощувки в страната ни са намалели с над 16 % миналата година, като този спад е 3 пъти по-голям от средния за Европейския съюз. В класацията на най-големите ценови понижения присъстват румънската столица Букурещ, някои градове от балтийския регион, но също и градове като Виена или Барселона.

Напук на рецесията са се повишили цените на нощувките в Истанбул - популярната за много българи туристическа дестинация отчита 16 % ръст в средната цена на нощувка, който за 2009 г. няма конкуренция в световен мащаб. Значителен ръст на цените има още в Тел Авив, Рие де Жайнеро и Кайро.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук