Всички Новини Хотелите отчетоха 1/4 спад за 2009 г.

Хотелите отчетоха 1/4 спад за 2009 г.

Хотелите отчетоха 1/4 спад за 2009 г.По данни на националния статистически институт, заетостта на хотелите в България през миналата година е паднала до 24.9 %, което е най-ниското ниво от 2005 г. насам. На фона на растящата леглова база през последните пет години статистиката отчита непрестанен спад на заетостта. През 2005 г. тя е била 35.4 %, а през 2008 г. вече достига 30.1 %. През миналата година е отчетен най-големият годишен спад - 5.2 на сто, което хотелиерите обясняват с кризата.

Според данните на НСИ през 2009 г. реализираните нощувки в хотелите и другите места за настаняване са били над 15 млн. или с 2.8 млн. по-малко спрямо година по-рано. Така намалението е било 16 %. Преди седмица от Евростат съобщиха, че спадът на реализираните нощувки в България е тройно по-висок от средния за ЕС и е достигнал 16.5 %.

Данните на европейската статистика показват, че в страната са реализирани 14.2 млн. нощувки, но тя изключва т.нар. места за пренощуване, които предлагат като услуга единствено почистване на стаята. НСИ обаче отчита, че приходите от нощувки намаляват с по-малък темп. През 2009 г. хотелите и другите места за настаняване са реализирали общо 626.5 млн. лв от нощувки, което е с 15.5 % по-малко от година по-рано.

Статистиката отчита раздвижване на туризма в началото на 2010 г. През януари пътуванията на чужденци към България са били близо 305 хил., което е увеличение от 14.3 % спрямо същия месец на 2009 г. Осезаем ръст има на посещенията от Сърбия и Македония, които вече пътуват в ЕС без визи.

През първия месец на годината към България е имало над 18 хил. пътувания на сърби, което е увеличение с 33.8 % и над 30 хил. пътувания от македонци, което е с 28.4 на сто повече от година по-рано. Сред държавите от ЕС най-много посещения има от Гърция. През януари последните 10 дни, от който съвпаднаха с началото на фермерската блокада на границата, пътуванията от Гърция към България са над 76 хил., като близо 50 хил. от тях са били с туристическа цел.

Така, спрямо година по-рано, е регистриран ръст от 13.4 %. Посещенията на гости от Великобритания, които са най-многобройната група туристи в ски курортите, също се е увеличил. През януари те са били над 15 хил., което е с 6.1 % повече спрямо същия месец на миналата година. От тях малко над 11 хил. посещения са били с туристическа цел, сочат данните на НСИ.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук