Всички Новини Алпите реализират 42 % от световните ски почивки

Алпите реализират 42 % от световните ски почивки

Алпите реализират 42 % от световните ски почивкиПрез 2009 г. туристите в ски курортите са осъществили общо 400 млн. почивки, сочи международният доклад за планинския туризъм, изготвен от консултанта Лорън Ванат по поръчка на световната туристическа организация. В света има 80 държави, в които има 1700 зимни курорта.

През миналата година 42 % от всички ски почивки са осъществени в Алпите, а 22 на сто - в планинските курорти в САЩ и Канада, сочи докладът. Делът на почивките в японските и други азиатски ски курорти е 19 %, а на четвърто място се нареждат страни като Испания, Андора и северноевропейските държави, в които са осъществени около 10 на сто от почивките.

Най-много ски туристи има в САЩ. Там над 15 млн. души посещават зимните курорти. В Япония ски туристите са 14.1 млн. души, а в Германия - 12.3 млн. Сред най-големите пазари за ски туризма са още Великобритания, Китай и Италия, във всяка от които има над 5 млн. души, интересуващи се от зимни почивки.

Според Лорън Ванат Алпите ще продължат да бъдат най-привлекателното място за зимен туризъм в бъдеще. В дългосрочен план той очаква в тях да се реализират 47 вместо досегашните 42 % от всички почивки. Според него северноамериканските курорти ще загубят голяма част от посетителите си и ще имат 16 % дял от световния ски туризъм.

Най-голям потенциал пък за бързо развитие имат курортите в Източна Европа, които в дългосрочен план ще привличат 22 % от зимните почивки, смята Ванат. В тази група влиза и България. В дългосрочен план Ванат смята, че най-много ски туристи ще посещават Франция. Досегашният лидер Австрия ще остане на второ място.

През април световната туристическа организация ще проведе конгрес за ски туризма в курорта Ордино, в Андора. Очаква се да бъдат предложени мерки за справяне с кризата в сектора и развитие на спортните съоръжения в курортите.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук