Всички Новини Светлина в тунела за туризма през 2010 г.

Светлина в тунела за туризма през 2010 г.

Светлина в тунела за туризма през 2010 г.Туристическият бранш, засегнат от рецесията, която пресуши търсенето и провали намеренията за ръст на цените през изминалата година, предприема колебливи стъпки към възстановяване, но за постигане на цялостен резултат ще трябва да измине дълъг път, съобщава Ройтерс.

Най-големият удар за хотелиерите, авиокомпаниите, туристическите агенции и компаниите за развлечение е, че икономическата криза оряза бюджета за бизнес пътувания на корпорациите.
Пътуващите със служебна цел вече избират пътуване в туристическа вместо в първа класа, например, или отсядане в тризвезден, вместо в четиризвезден хотел.

Компаниите започват да осъзнават, че командировъчните винаги са били голямо перо от техните бюджети, но са същевременно са компонент, който може да бъде контролиран, коментира анализаторът от Дойче Банк Крис Воронка.
Някои компании забраниха пътуванията в първа класа, други се ориентираха към провеждането на видеоконферентен разговор вместо командировка, обясняват експерти от Carlson Wagonlit Travel.

След като рецесията подкопа търсенето на туристически услуги, хотелиерите се видяха принудени да развият креативността си. Започнаха да затварят ресторанти, да закриват цели звена и дори да намаляват разходите за доставка на вестници, за да могат да изплуват от рецесията.
Хотелски светила като Marriott International и Starwood Hotels & Resorts забелязват признаци на зараждащо се възстановяване в туристическото търсене. Компаниите започват отново да изпращат служителите си в командировки, дори и открито да стискат бюджета си, заделен за пътни разходи, а хотелите са по-пълни.

Основен проблем за хотелиерите в момента са цените на стаите. Хотелите в САЩ намалиха цените на нощувките средно с 9% през 2009 г. и се очаква да ги намалят с още 2.1% тази година, според PricewaterhouseCoopers LLC.
Остава открит въпросът дали хотелите ще успеят да си върнат печалбите, на които се радваха през шеметните дни на 2007 г. или ставаме свидетели на еволюция в начина, по който хората харчат за пътуване?

Икономическата криза уплаши много хора и може би ще отнеме време, докато те излязат от черупките си и решат, че искат по-луксозни стоки и услуги, коментира представител от бранша.

Друг бранш от туристическия сектор - авиоиндустрията, също беше съсипана през последните години от нискотарифната конкуренция, свръхкапацитета, антитерористичните мерки, високите цени на нефта, и не на последно място, от рецесията.
Засега секторът изглежда готов за възстановяване и превозвачите отбелязаха първите признаци на завръщане на търсенето за бизнес пътувания.

Що се отнася до свръхкапацитета през определени периоди и пазари, ситуацията продължава да бъде остра, твърди консултантът по въздушни пътувания Робърт Ман от RW Mann and Co. Трудно е да се поддържа конкурентна ценова политика, добавя той.

Американските оператори за казино също се осланят на икономическото възстановяване за стимулиране на бизнеса, особено в Лас Вегас, който беше тежко засегнат, в момент, в който потребителите намаляват разходите си за пътувания с цел хазарт.

Източник: expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук