Всички Новини Луфтханза излиза в стачка от понеделник

Луфтханза излиза в стачка от понеделник

Луфтханза излиза в стачка от понеделникГерманската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) e изправена пред една от най-мащабните стачки в историята си, която заплашва да хвърли в хаос летищата във федералната република. В понеделник пилотите от авиокомпанията започват стачни действия за по-високи възнаграждения и спиране на аутсорсинга към дъщерни на концерна дружества.

В сряда съюзът на германските пилоти Кокпит (Cockpit) оповести резултати от вътрешното гласуване, проведено в последните седмици сред членовете на синдиката в Луфтханза, в звеното за товарни превози Луфтханза Карго и в дъщерната авиолиния Джърмануингс (Germanwings). Според данните, между 93 и 94 % от организираните в профсъюза капитани са дали гласа си за стачката.

В Кокпит членуват около 4 500 германски пилоти, а за начало на неограничени стачни действия е необходимо мнозинство от 70 на сто от тях.

Говорител на пилотската организация обяви, че протестът ще е с размерите на стачката през 2001 г. Тогава пилотите на Луфтханза оставиха няколко дни самолетите на земята, а по всички германски летища настъпи хаос.

В кризисен режим ръководството на Луфтханза се обърна с апел към пилотите да не натоварват със стачка и без това страдащия от тежки финансови проблеми концерн. Въпреки това мениджмънтът не вярва, че вече може да разубеди служителите. "За съжаление трябва да се настроим за предстояща стачка", каза говорителят на Луфтханза - Андреас Бартелс.

Синдикатът на пилотите и мениджмънтът на авиопревозвача от години спорят за работните възнаграждения, а през декември 2008 г. преговорите бяха обявени за провалени. "Кокпит" настояваше за увелечение на заплатите със 6.4 % за срок от една година, но ядрото на спора се оказа всъщност желанието на пилотите да се спре прехвърлянето на работни места към ниско разходните дъщерни дружества, което обаче не се приема от ръководството. Ако получат обещание за край на аутсорсинга, пилотите дори биха се съгласили и на замразяване на заплатите.

В глобалната криза Луфтханза е принудена да се справя с постоянно спадащ брой на пътниците и срив в печалбите, тъй като все повече предприемачи отказват да пътуват в печелившата бизнес класа и предпочитат икономичната. Една стачка би причинила значителни щети на превозвача.

"По изчисления на провинциалната банка в Баден-Вюртемберг (LBBW) стачката на пилотите би донесла на Луфтханза по около 10 млн. евро загуба дневно. Само заплахата за стачни действия вече е предизвикала отлив в резервациите", каза в началото на месеца Роланд Буш, отговарящ за пътниците член на управителния съвет.

При предишната стачка през 2001 г. пилотите спряха работа за 3 дни, което принуди Луфтханза да отмени стотици полети. Протестът струваше на концерна близо 200 млн. евро.

в-к Ханделсблат

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук