Всички Новини Безстопанственост в българските пещери

Безстопанственост в българските пещери

Безстопанственост в българските пещериНезаконни сметища, добивни кариери, иманярски набези и нерагламентирани туроператорски дейности разрушават голяма част от пещерите в България. За да се спре с дейностите, които унищожават тези природни феномени, българската федерация по спелеология ще настояват за по-бързо приемане на проектозакона за пещерите, който отлежава шеста година.

"Предложеният проект трябва да реши редица проблемите, като липсата на яснота по въпроса за стопанисването на пещерите. В момента заради неизяснена собственост дела се водят за пещерите Дяволското гърло и Шаренка, в област Мадан, която е благоустроена, без за това да е получено разрешително", каза Петър Берон, председател на федерацията и един от вносителите на проекта. Вносителите ще настояват още за създаването на Съвет по пещерите, който да регулира дейността им и за отпускането на средства за охрана.

В момента защитени са само тези пещери, които са в национални и природни паркове или са включени в Натура 2000. Така незащитени остават близо 5 100 от общо 6 000 пещери в страната. Немалка част от тях се използват за сметища, което, освен че ги уврежда, води до замърсяването на карстовите извори и пещерни реки, които се ползват и като водоизточници.

При акция в пещерата Леденишка яма, близо до Леденика, само за ден е бил изваден един тон боклук. Пещери се унищожават от добивните работи в кариери за мрамор и варовик заради липсата на мониторинг на тези обекти. Проблем се оказва и незаконната търговия със сталактити и други геоморфоложки структури, някои от които се продават от 60 до 100 лв. Нарастват и нерегламентираните туроператорски посещения, което пък води до нарушаване на екологичното равновесие в пещерите.

Българска федерация по спелеология

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук