Всички Новини Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ и СПА EКСПО 2010

Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ и СПА EКСПО 2010

Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ и СПА EКСПО 2010Водещото туристическо изложение в България ще отвори врати за 27 пореден път в НДК в София, от 25 до 27 февруари 2010 г., съобщиха организаторите на пресконференция вчера в София. В нея, заедно със заместник-министъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - г-н Иво Маринов и с колегите си от най-големите професионални организации в туризма, участва и г-н Благой Рагин, председател на БХРА.

Международната борса се организира от ПРИМ ЕКСПО под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и със съдействието на БАТА, БТК, БХРА, АБТТА, Съвет по туризъм - София.

Тази година изложителите са общо 347 от България и от 20 други страни. Независимо от продължаващата финансова криза интересът към изложението е очевиден. Сред чуждестранните изложители са националните туристически организации на Австрия, Гърция, Кипър, Италия, Тунис, Турция, както и отделни туристически компании от тези страни. Представят се фирми от Израел, Малта, Германия, Великобритания, Перу, БЮРМ (Македония), Тайланд, Хърватия, Русия, Холандия.

За първи път в борсата участват и компании от Словения, Дубай, ЮАР и Доминиканската Република. Факт е повишеният интерес за посещение на изложението от представители на туристическия бизнес от Румъния, Полша, Албания, Мароко, Чехия.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма участва с представителен щанд от 120 кв.м. площ, на който ще представят на регионален принцип някои общини, съвети по туризъм, туристически информационни центрове.

През 2010 г. има съществено увеличение на изложбени площи. Гърция увеличи националния си щанд с 60 процента, както и някои български изложители. За първи път ще има участие на Националния борд по туризъм на Италия. Разнообразява се профилът на изложителите, подчертават организаторитe, активизирано е присъствието на представители на световни круизни компании, недвижими имоти, фирми за обучение и атракционни и SPA програми, музеи, етнографски комплекси. Включват се компании, които имат отношение към развитието и обслужването на туристическата индустрия - софтуер, съвременни технологии и резервационни системи.

В рамките на съпътстващата програма ще бъдат обсъждани актуални проблеми на отрасъла, подходи за изграждане на атрактивен и конкурентно способен продукт, фирмени програми за пролет-лято 2010. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма организира конференция на тема „Туристическо райониране на България" и кръгла маса „Повишаване качеството на предлагания туристически продукт - добри практики".

БАТА, БХРА и БСБСПА извежда като главна тема за дискусии Новият закон за туризма. АБТТА поставя на вниманието на участниците „Отговорност на България за развитието на туризма в Европа. Президентство на ЕКТАА". Списание Туризъм и отдих ще връчи традиционните си награди Златен приз за 2009 г.

В трите дни на изложението за участници и публика ще се представят фолклорни групи и много атракции от български изпълнители от страната. В галерия НДК на 25 февруари открива изложба-живопис художничката Бисерка Огнянова със съдействието на СБХ, НДК и ПРИМ ЕКСПО.

На 26 февруари, на официалният коктейл, организиран за изложителите от ПРИМ ЕКСПО ще бъдат връчени традиционните награди в различни категории - за дългогодишно участие, за нетрадиционен дизайн на щанд, за атрактивна програма, на професионалисти с изявено присъствие в туристическия бранш, а швейцарската клиника в България Дентапрайм ще избере и награди отново най-красивата усмивка в туризма.

Кратка статистика:

 • Изложители - общо 347, български - 284 (82 %), чуждестранни - 63 ( 18 %)
 • Нови изложители - български - 65, чуждестранни - 14
 • Застроена площ - 2600 кв.м., български фирми - 1870 кв.м. (71 %), чуждестранни - 750 кв.м. (29 %)

Профил на участниците:

 • Туроператори и туристически агенции - 40 %
 • Хотели - 28 %
 • Общини исдружения - 11 %
 • Ваканционни клубове и курорти - 8 %
 • Национални туристически организации и асоциации - 8 %
 • Хотелско и СПА оборудване - 1 %
 • Медии - 1 %
 • Други (винарски изби, музеи, софтуерни, дистрибуционни, имоти, транспортни и пр.) - 3 %
Източник: touristsales.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук