Всички Новини Представят археологическите открития за 2009-та

Представят археологическите открития за 2009-та

Представят археологическите открития за 2009-таИзложбата "Българска археология 2009 година" включва 46 археологически обекта, представени чрез 46 постера, в 26 витрини с 300 находки. Това съобщиха организаторите от Националния археологически музей с институт (НАИМ) при БАН.

Експозицията, която се открива днес от 17.00 ч., се организира с участието на 29 музеи от страната. НАИМ-БАН за пореден път предоставя възможността да се видят най-представителните обекти и находки от всички епохи, открити през 2009 г. От общо 383 проучвани находища на територията на страната, за изложбата са подбрани 46 от тях.

Експонатите онагледяват най-ранните следи от човешка дейност по нашите земи, датиращи от палеолита - белоградчишките пещери Козарника и Редака II.
Праисторията и протоисторията са представени чрез селищна могила в Бургас, солодобивен център в Провадия, новооткрито селище и производствен център във Върхари, Кърджалийско, и чрез скалния комплекс "Глухите камъни" в Хасковско.

Постиженията на тракийската археология са показани чрез находките от царски гетски некропол в историко-археологическия резерват Сборяново. Истинският разцвет на културата по времето на античността е представен чрез експонати от гръцките колонии Одесос, Месембрия, Аполония и Дионисополис. Много интересни са тракийските находки от римската епоха в Китова и Попова могила в Сливенско; в Куртова могила (Радневско) и надгробна могила край село Бояново, Елховско, отбелязват организаторите. Представени са също и едни от най-важните открития от средновековието у нас през последните години в обекти от Първото и Второто българско царство - в Плиска, Преслав, Велико Търново и Перперикон.

Източник: vsekiden.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук