Всички Новини Tуризмът може да бъде сред лидерите при прехода към зелената икономика

Tуризмът може да бъде сред лидерите при прехода към зелената икономика

Планина - колоездачиИма всички предпоставки природосъобразният туризъм да играе лидерска роля в трансформацията на света към зелена икономика, съобщава в последния си доклад Световната туристическа организация към ООН. Причината е, че секторът като цяло "има сериозен потенциал за развитието на зелени политики и възможности за създаване на инфраструктура, която е съобразена с опазването на околната среда".
От организацията препоръчват на заетите в бранша да се насочат към бизнес, щадящ околната среда, тъй като в крайна сметка промените в климата ще окажат много силно влияние и на туризма. Като най-рискови зони от световната организация определят Африка, Карибските острови и Югоизточна Азия. Измененията в климата може да окажат влияние върху развитието и на някои територии като Френска Полинезия, Малдивите, Сейшелските острови и други, което е заплаха и за туристическия сектор, който в много от случаите е един от двигателите на националните икономики, казват още от организацията.
В края на миналата година редица консултанти и представители на туристическия бранш коментираха, че има сериозен потенциал в развитието на природосъобразния туризъм, а заради екологичните идеи и движения през последните години се забелязва ръст на интереса към подобен тип ваканции. Според доклад на "Бритиш еъруейс" от декември наред с посещенията на големите спортни форуми като зимната олимпиада във Ванкувър и световното първенство по футбол в Южна Африка следващият сектор, който ще има най-голям ръст, е именно екотуризмът. Според консултанти почивките сред природата, фототуровете, орнитологичните обиколки и разглеждането на природни забележителности ще отбележат най-голям ръст през следващите 3 години.

Източник: Дневник.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук